Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Προβλέπει λιτότητα και αποδομεί το «κοινωνικό μέρισμα»

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Προβλέπει λιτότητα και αποδομεί το «κοινωνικό μέρισμα»

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία είναι η λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τα όσα αναφέρει η Εκθεση επί του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού του 2018, του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Δεν είναι μόνο η ευθεία αμφισβήτηση του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις για λιτότητα και εντός του 2018.

Στο δια ταύτα – περί κοινωνικού μερίσματος – η αναφορά είναι η εξής:

«Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά αυτήν ακριβώς αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το προσχέδιο (π.χ. η σαφής προτίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, ειδικά όσο οι έμμεσοι φόροι δεν χρηματοδοτούν αναδιανεμητικές μεταβιβάσεις)».

Η αναφορά ουσιαστικά αποδομεί το «κοινωνικό μέρισμα» και το χαρακτηρίζει σε απλά ελληνικά «δώρον άδωρον».

Όσον αφορά τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2018 «Ως μείγμα υπερβολικής λιτότητας, υψηλών πλεονασμάτων και χαμηλής ανάπτυξης» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η επιστημονική ανάλυση «δείχνει» υπερβολική λιτότητα που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη.Από τα ανωτέρω επηρεάζεται διαπραγματευτικά η χώρα.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται για τα όσα προωθεί η κυβέρνηση πως «η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον την πολυπλοκότητα του προβλήματος όπως φαίνεται και στις τρέχουσες συζητήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» που θα διανεμηθεί ως το τέλος του 2017»  αλλά  «δεν προχωρεί σε εφαρμογή του μοντέλου του 2016 (ενός επιδόματος στις συντάξεις που χορηγήθηκε χωρίς κριτήρια)».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή