Τσίπρας: «Είπαμε όχι στην περιπέτεια»

Τσίπρας: «Είπαμε όχι στην περιπέτεια»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της σημερινής συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, από την οποία η Αθήνα αναμένει επιβεβαίωση του θερμού κλίματος στις ελληνογαλλικές σχέσεις και της στήριξης των Παρισίων στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε τη χθεσινή ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει σε εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα στοιχεία με βάση τα οποία η κυβέρνηση μιλάει για θετικό momentum και για αισιόδοξες προοπτικές. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη πολύ κοντά στο 2%, ενώ αναφέρθηκε σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος συνολικά, κάτι που, όπως τόνισε, επιβεβαιώνεται και από τη μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τη θετική ανταπόκριση στις κινήσεις για επιστροφή στις αγορές. Ως ιδιαίτερα θετικό δείγμα των προοπτικών της οικονομίας ανέφερε τη μείωση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, διαμορφώνεται κοντά στο 20% πλέον, από 27% που ήταν.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, η προσέλκυση των οποίων παραμένει κεντρικό ζητούμενο για την κυβέρνηση και είναι ο βασικός λόγος για τέτοιου είδους συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Οσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, μίλησε για «ενθαρρυντικά μηνύματα», καθώς «δεν υπάρχουν στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις ούτε τεχνητές καθυστερήσεις». Αναφορικά με την επόμενη ημέρα στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα επενδύει στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες και όχι στη συμπίεση αποδοχών και εργασιακών δικαιωμάτων.

«Ωρα για αλλαγές»

Στη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει φθάσει η ώρα για ουσιαστικές αλλαγές στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει περισσότερο ελκυστική στους πολίτες της. Σε ένα παράλληλο επίπεδο, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων. Και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, για μεγαλύτερο προϋπολογισμό και δημοκρατική νομιμοποίηση μέσω ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν αναφορές στις εξελίξεις στη Γερμανία. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός παρέλαβε το βραβείο «Πολιτικού Σθένους», που του απένειμε ο ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, λέγοντας ότι «στον ελληνικό λαό ανήκει το βραβείο αυτό και εγώ το παραλαμβάνω στο όνομά του». Μίλησε, ειδικότερα για μεγάλες δοκιμασίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνησή του, ιδιαίτερα κατά την περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. «Με τη στήριξη του λαού μας δεν καμφθήκαμε. Σταθήκαμε όρθιοι και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Είπαμε όχι σε μια άγονη, αδιέξοδη και καταστροφική περιπέτεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, χαρακτήρισε το εγχείρημα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας η κυβέρνησή του ως πιθανόν το δυσκολότερο που συνάντησε οποιαδήποτε κυβέρνηση από την κατάρρευση της δικτατορίας, το 1974, και μετά. Εμφανίστηκε, τέλος, βέβαιος ότι έρχεται το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου «που αφήνει πίσω της βαθιά τραύματα στην κοινωνική πλειοψηφία, στην παραγωγική δομή της χώρας και στους θεσμούς της». Ο πρωθυπουργός βραβεύθηκε και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων με το βραβείο «Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή