ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Φώφης Γεννηματά με Στ. Θεοδωράκη

Συνάντηση Φώφης Γεννηματά με Στ. Θεοδωράκη

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν ήδη βάλει μπρος στη Χαριλάου Τρικούπη, με βασικό στόχο, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, ούτε να γίνουν βιαστικές κινήσεις αλλά ούτε να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι διεργασίες και να χαθεί το θετικό momentum που κατακτήθηκε με μεγάλο κόπο αυτούς τους τρεις δύσκολους μήνες του προεκλογικού αγώνα, που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Φώφη Γεννηματά μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επαφών –θα ακολουθήσουν και άλλοι– με όλους τους υποψηφίους και τους επικεφαλής κομμάτων, με βασικό σκοπό τη σύνθεση απόψεων και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας που διέπει τη Χαρ. Τρικούπη είναι η βούληση να μην πάρουν αυτές οι συναντήσεις «θεσμικό χαρακτήρα», καθώς «αποτελούν κάτι απολύτως φυσιολογικό», όπως επισημαίνουν «πράσινα» υψηλόβαθμα στελέχη. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν δόθηκε δημοσιότητα στην πρώτη επαφή που είχε χθες η κ. Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη. Η συζήτηση είχε αντικείμενο ένα θέμα που «επείγει» εν όψει και της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα. Πρόκειται για τον συντονισμό των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς η πρώτη αρρυθμία μετά τις εκλογές έκανε την εμφάνισή της στην προχθεσινή διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, η οποία μπορεί να μην αποτελεί όπως λένε άπασες οι πλευρές «σοβαρό θέμα» και να υποβαθμίστηκε εν τη γενέσει του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται να υπάρξει από δω και στο εξής ένας θεσμικός συντονισμός μεταξύ των γραμματέων και των εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή.

Τώρα, όσον αφορά το περιεχόμενο των συναντήσεων που θα γίνουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επί τάπητος θα τεθούν τρεις βασικοί άξονες:

Πρώτον, ο χρονικός προσδιορισμός του συνεδρίου. Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως ιδανική περίοδος είναι ο Μάρτιος, καθώς αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ του εύλογου χρονικού διαστήματος που χρειάζεται για τη σωστή προετοιμασία και της μη παρατεταμένης αναμονής που θα προκαλέσει γκρίνιες και πιθανόν εσωστρέφεια.

Δεύτερον, το θέμα της δημιουργίας του «Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου», δηλαδή του οργάνου το οποίο, όπως σημείωσε προ ημερών η «Κ», θα αποτελείται από τους «κεντρικούς παίκτες» του όλου εγχειρήματος και θα οδηγήσει την παράταξη συντεταγμένα στο συνέδριο.

Τρίτον, επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της συγκρότησης της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ένα όργανο ανοιχτό και διευρυμένο που θα αποτυπώνει τη λογική της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολυφωνία.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, σημείωναν ερωτώμενοι για τη μελλοντική στάση του ευρωβουλευτή πως θα είναι απολύτως ενωτική και θα είναι παρών σε όλες τις διεργασίες.