ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέγκλινγκ: Παρά τις προηγούμενες καθυστερήσεις η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά

Ρέγκλινγκ: Παρά τις προηγούμενες καθυστερήσεις η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά

«Ομαλό» κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης προβλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt

Μάλιστα, επισημαίνει πως αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον ίδιο ρυθμό, η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανό να εγκριθεί στις αρχές του 2018.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι γεγονός πως στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις αλλά είμαστε ενθαρρυμένοι από την προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για την 3η αξιολόγηση.

Ο ESM και οι υπόλοιποι θεσμοί θα βρεθούμε στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και θα στείλουμε σχετική αναφορά στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία θα απασχολήσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018».
 
Αναφορικά με το ποσό που έχει διατεθεί για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «Είμαστε πολλοί χαρούμενοι που οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών ήταν τελικά πολύ μικρότερες και χάρη στην καλή δημοσιονομική δουλειά που έχει γίνει το ποσό που έχει απαιτηθεί είναι πολύ μικρότερο των 86 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί. Μέχρι σήμερα ο ESM έχει διαθέσει 40 δισ. ευρώ και θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Το Eurogroup το 2016 έχει επίσης προβλέψει πως μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών της χώρας προς πιστωτές. Για να συμβεί η συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το πέρας του προγράμματος θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμφωνήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και οι άλλοι εταίροι. Η αντικατάσταση των «ακριβών» δανείων της χώρας με δάνεια από τον ESM διασφαλίζει την σταθερότητα στον τομέα του χρέους»