ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όπισθεν ολοταχώς από την κυβερνητική πλειοψηφία: Προς ανάκληση της πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία

Όπισθεν ολοταχώς από την κυβερνητική πλειοψηφία: Προς ανάκληση της πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πολιτικό παίγνιο σχετικά με την συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ένα 24ώρο μετά την έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να υποβάλλει αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, ζητώντας παράλληλα να κληθούν προκειμένου να δώσουν κατάθεση και πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, με πρώτο προφανώς τον φερόμενο ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο.

Ωστόσο, η πρόταση της Ν.Δ. για πρόσκληση μαρτύρων απερρίφθη από την πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι οποίοι ωστόσο δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν και τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής για το θέμα. Μάλιστα, η κυβέρνηση προκειμένου να εκτονώσει την ένταση προσανατολίζεται να ακυρώσει την έγκριση της επιτροπής για την πώληση των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει δεκτή η πρόταση των Νίκου Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) προκειμένου η Επιτροπή να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες με αντικείμενο να ανακληθεί η απόφαση (σ.σ. της Επιτροπής), με την οποία είχε συμφωνήσει για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. 

Το αίτημα της Ν.Δ.

Στην πρότασή της, η Ν.Δ. ζητούσε, μεταξύ άλλων, να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Εξοπλισμών και να την ενημερώσουν αναλυτικά, ο  Έλληνας πρέσβης στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο πρόξενος στο Ριάντ κ. Ηλίας Κλουβάτος, ο Γενικός  Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Αμύνης Αντιναύαρχος κ. Κυριάκος Κυριακίδης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής  Εξοπλισμών Αντιπτέραρχος κ. Κοσμάς Βούρης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Γιάννης  Ρουμπάτης, ο αποπεμφθείς από τον Πάνο Καμμένο Ταξίαρχος κ. Μιχαήλ Παπαδάκης, ο επιχειρηματίας μεσάζοντας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Τζον Σφακιανάκης, καθώς και όλοι οι αξιωματικοί που υπέγραψαν στις 14/6/2017 το φύλλο ενημερώσεως εισηγήσεως, υποδηλώνοντας ότι ο εντολέας για την υπογραφή της σύμβασης με τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο ήταν ο Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε επίσης την ακρόαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), κ. Θεόφιλου Βασιλείου, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές αν έχουν ήδη υπογραφεί και πόσες συμβάσεις των Ε.Α.Σ. με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο.