Συμφωνία υπουργείου Παιδείας με τρόικα

Συμφωνία υπουργείου Παιδείας με τρόικα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας θα προωθήσει –με τη σφραγίδα των θεσμών– τη μέσω ΑΣΕΠ επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, την υποχρεωτική παραμονή εκπαιδευτικών στο σχολείο για 6 ώρες την ημέρα, αλλά και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί τη δοκιμασμένη τακτική του «μη χείρον βέλτιστον», για να παρουσιάσει, επικοινωνιακά, ως νίκη του τη συμφωνία με τους θεσμούς. Μάλιστα, παρότι την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμα στελέχη έκαναν λόγο για «τροχιά σύγκρουσης με τους θεσμούς», χθες το υπουργείο μίλησε για «αμοιβαίο κλίμα κατανόησης με τους θεσμούς» και χαρακτήρισε «Κασσάνδρες» όσους «επεδίωξαν τη δημιουργία μιας καταστροφικής εικόνας για την επερχόμενη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών». Από την άλλη, καθώς το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών παραμένει ανοικτό, την ίδια στιγμή που η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά, στελέχη των ομοσπονδιών τηρούν στάση αναμονής λέγοντας ότι το τι θα ισχύσει τελικά θα φανεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο δήλωσε ότι «συνεχίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς», ανακοινώνοντας ότι στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας αποφασίστηκε στις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης να συμμετάσχει το ΑΣΕΠ, με στόχο να ενισχυθεί η αξιοκρατία στις επιλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται εάν το ΑΣΕΠ θα έχει εποπτικό ρόλο ή εκπρόσωπός του θα συμμετάσχει στις επιτροπές επιλογής.

Επίσης, συμφωνήθηκε οι εκπαιδευτικοί να παραμένουν στις σχολικές μονάδες 30 ώρες την εβδομάδα. Το ίδιο προβλέπει ο ισχύων νόμος για το εργασιακό τους ωράριο, αλλά υπήρχε… χαλαρότητα στην τήρηση της διάταξης. Η νέα συμφωνία σημαίνει ότι το υπουργείο θα πρέπει να εξειδικεύσει τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η τήρηση της υποχρέωσης των εκπαιδευτικών.

Τρίτο σημείο σύγκλισης είναι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να παρέχονται τα σχολικά γεύματα εκτός εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε επίσης να προχωρήσουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων εντός του 2018. Συγχωνεύσεις πραγματοποιούνται και έως τώρα έπρεπε για αυτές να συναινεί ο δήμος. Ουσιαστικά ήταν συγχωνεύσεις σχολείων με πολύ μικρό μαθητών.

Επίσης, το αγγλικό κείμενο της συμφωνίας φέρεται να κάνει λόγο για αξιολόγηση όχι μόνον των στελεχών εκπαίδευσης, αλλά και εκπαιδευτικών. Για το θέμα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δηλώνει ότι έχει συμφωνήσει να προχωρήσει μόνον η αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αλλωστε, έχει ταχθεί κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, θέση την οποία επανέλαβε κατά τη συνάντησή του (την Παρασκευή) με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. «Προσωπικά διαφωνώ», είπε στη ΔΟΕ, ωστόσο προσέθεσε την εκτίμησή του ότι «η κοινωνία είναι αλλού», αφήνοντας περιθώριο για πολλές ερμηνείες. Η προοπτική της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή