Σφοδρή κριτική Σουλτς κατά Μέρκελ

Σφοδρή κριτική Σουλτς κατά Μέρκελ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά προκειμένου να δεχθεί την κυβερνητική σύμπραξη με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Αγκελα Μέρκελ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα υιοθετήσει τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την Ευρώπη.

«Η Γαλλία κάνει προτάσεις και η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», επισήμανε ο Σουλτς, επικρίνοντας εμμέσως τη Μέρκελ που δεν ασπάζεται τις πρωτοβουλίες Μακρόν. Από σήμερα και μέχρι το Σάββατο, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας θα κληθεί να αποφασίσει σε επίπεδο κομματικής βάσης αν θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού. Οι Συντηρητικοί της Μέρκελ ελπίζουν ότι οι προσπάθειες θα ευοδωθούν ειδικά μετά την αποτυχία μιας τρικομματικής συνεργασίας με τα χρώματα της σημαίας της «Τζαμάικα» (με τη συμμετοχή των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων).

Πάντως, οι διαβουλεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων θα είναι δύσκολες και προοιωνίζονται μακράς διαρκείας. Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, εκτίμησε ότι πριν από την άνοιξη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση: «Δεν υπολογίζω σε συγκρότηση κυβέρνησης στη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε το στέλεχος του SPD, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι αρνητικό ή ότι θα συνιστά μια κατάσταση αστάθειας. «Η Γερμανία έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση CDU/CSU και SPD», τόνισε και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει στο συνέδριό του εάν επιθυμεί να μπει σε συνομιλίες με τη Χριστιανική Ενωση για τη συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού. Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, το σημαντικότερο ζήτημα θα είναι αν η καγκελάριος Μέρκελ θα μπορέσει να επιτύχει συναινέσεις. «Κάτι τέτοιο απαιτεί ισχύ και δεν είμαι πλέον τόσο βέβαιος ότι η δική της ισχύς επαρκεί», δήλωσε ο κ. Σολτς.