Οι αιχμηρές δευτερολογίες των Παυλόπουλου – Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

Οι αιχμηρές δευτερολογίες των Παυλόπουλου – Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iδιαίτερα αιχμηρές ήταν -και- οι δευτερολογίες των δύο Προέδρων κκ. Παυλόπουλου και Ερντογάν. Μετά το πρώτο σκέλος που περιελάμβανε εκτός των εθιμοτυπικών, εκατέρωθεν αιχμές με επίκεντρο την Συνθήκη της Λωζάννης, η συζήτηση συνεχίστηκε σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους. Ο κ. Παυλόπουλος κάνοντας χρήση της ιδιότητας του ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, τόνισε πως όσα ισχυρίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ισχλύουν καθώς «οι μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που εμπεριέχει η Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση».

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του σήκωσε περαιτέρω τους τόνους με την χαρακτηριστική φράση «πρέπει να δώσω κάποια απάντηση σε αυτά που είπατε, αλλιώς θα ήταν ασέβεια στον ίδιο μου τον εαυτό» ενδεικτική του βαρέως κλίματος. Ο κ. Ερντογάν απάντησε λέγοντας πως «εγώ δεν είμαι Καθηγητής Νομικής, αλλά ξέρω πολύ καλά το πολιτικό Δίκαιο. Στο Δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει αναφορά για την επικαιροποίηση των Συμφωνιών κι εμείς το κάνουμε αυτό. Αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό και έχουμε διάφορα παραδείγματα ανά τον κόσμο σχετικά».

Αναλυτικά μεταξύ των δύο Προέδρων διημείφθη ο εξής διάλογος:

Προκόπης Παυλόπουλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να πω ότι με τιμάτε ιδιαίτερα γιατί επεκτάθηκε η συζήτηση αυτή τόσο πολύ. Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός Πρόεδρος όπως εσείς και τα ζητήματα όλα αυτά θα τα συζητήσετε με την Κυβέρνηση. Δεν είναι δηλαδή ότι δεν θα είχα μια απάντηση σε αυτά που είπατε. Η απάντηση όμως θα δοθεί από την Κυβέρνηση για να μην μακρηγορώ. Καταλήγω με αυτό που είπα. Εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι τις σχέσεις μας να τις στηρίξουμε στην ειλικρινή φιλία, την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος μας απασχολεί να την επιδιώξουμε με ειρηνικά μέσα. Αυτό το κρατούμε εμείς οι Έλληνες και το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Μία μόνο παρατήρηση. Ξέρετε είμαι πολύ ανοιχτός και ειλικρινής μαζί σας, το αισθάνομαι αυτό το πράγμα και έτσι πρέπει να είμαστε. Θέλω να σας πω, χρησιμοποιώντας την παλαιότερη ιδιότητά μου – θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει και ο φίλος ο Νίκος ο Κοτζιάς, με τον οποίον με συνδέουν και πανεπιστημιακοί δεσμοί – πως επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου, οι μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που εμπεριέχει η Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Λέγεται ερμηνεία. Οι μέθοδοι ερμηνείας υπάρχουν, είμαι βέβαιος ότι το επιτελείο σας είναι απολύτως επαρκές, ξέρω ποιό είναι το επιτελείο σας στα θέματα Διεθνούς Δικαίου. Επομένως αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά δηλαδή, νομίζω ότι ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε. Σας είπα και πάλι είμαι απόλυτα ειλικρινής και ανοιχτός, έτσι αισθάνομαι μαζί σας από την ώρα που βρεθήκαμε στην Πόλη την εποχή εκείνη. Συγχωρέστε μου αυτή την παρέμβαση, νομίζω ότι ολοκληρώνει την όλη συζήτηση. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε κατ’ιδίαν.

Tαγίπ Ερντογάν: Ωραία βέβαια τα όσα είπατε, αλλά πρέπει να δώσω κάποια απάντηση σε αυτά που είπατε, αλλιώς θα ήταν ασέβεια στον ίδιο μου τον εαυτό. Βέβαια εγώ δεν είμαι Καθηγητής Νομικής, αλλά ξέρω πολύ καλά το πολιτικό Δίκαιο. Στο Δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει αναφορά για την επικαιροποίηση των Συμφωνιών κι εμείς το κάνουμε αυτό. Αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό και έχουμε διάφορα παραδείγματα ανά τον κόσμο σχετικά. Εγώ βέβαια αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή αναφερθήκατε εσείς σήμερα. Αν δεν υπήρχε αναφορά από τη δική σας πλευρά στα θέματα αυτά εγώ θα συζητούσα τα θέματα αυτά στη συνάντηση με τον κ.Τσίπρα. Όπως και να συμβαίνει όμως συζητήσαμε τα θέματα αυτά, εσείς εκ μέρους της Ελλάδας κι εγώ εκ μέρους, με το όνομα, της Τουρκίας. Και θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τον χρόνο που μας παραχωρήσατε. Και στην Τουρκία υπήρξαν διάφορα προβλήματα, γι’αυτό και προβήκαμε σε αλλαγή συστήματος στη χώρα μας. Με τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, όπως γνωρίζετε, θα προχωρήσουμε σε αλλαγές συστήματος διακυβέρνησης στη χώρα μας. Κι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα μιας νέας διαδικασίας που ξεκινά στην Τουρκία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.-

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή