ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτόνωση μέσω… δείπνου για Παυλόπουλο – Ερντογάν

ektonosi-meso-amp-8230-deipnoy-gia-paylopoylo-amp-8211-erntogan-2222066

Σε πολύ χαμηλότερους τόνους, συγκριτικά με την πρώτη τους συνάντηση το μεσημέρι, όπου οι αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάννης πυροδότησαν τεταμένο κλίμα, κινήθηκαν οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ερντογάν, στις τοποθετήσεις τους πριν από το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ως είθισται μίλησε πρώτος, έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δίνεται στις δύο χώρες, για να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και εμπιστοσύνης. «Είναι πολύ περισσότερα, κύριε πρόεδρε, αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας», ενώ επισήμανε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ιστορικές διαστάσεις για την προοπτική και το μέλλον των δύο λαών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το παρελθόν και η σχέση Βενιζέλου – Ινονού «μπορεί να μας διδάξει» και προσέθεσε πως «προσδοκούμε πάντα να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα αυτό της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας». «Σκέφτομαι την εποχή που η εμπιστοσύνη ήταν τέτοια, που το 1934, όταν η Ελλάδα δεν είχε διπλωματική εκπροσώπηση στο Ιράν, την είχε αναλάβει η Τουρκία», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα, η ιστορία το έχει δείξει. Στόχος μας με αυτή την επίσκεψη είναι να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον».

«Η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την στιγμή», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι συμπατριώτες του κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και μιλάει συχνά μαζί τους, με εκείνους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

«Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» είπε ακόμη, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να γίνουν από κοινού στο πεδίο του τουρισμού, της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δύο άνδρες απέφυγαν να αναφερθούν στο «φλέγον» ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης, σε μια εκατέρωθεν προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, μετά τις αντεγκλήσεις που είχαν προηγηθεί στην πρώτη τους συζήτηση.
Στο δείπνο ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες, καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Το μενού

Το επίσημο δείπνο περιλάμβανε γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα, φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.

Στο δείπνο θα υπάρχει μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.