ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ερντογάν: Ενταση και για Αιγαίο, Κυπριακό, casus belli, τζαμί και Αγία Σοφία

episkepsi-erntogan-entasi-kai-gia-aigaio-kypriako-casus-belli-tzami-kai-agia-sofia-2222104

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία, αλλά στην προσπάθεια να οικοδομηθούν γέφυρες σε στέρεα θεμέλια. Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχθείτε. Αν δεν το αποδεχθείτε, θα αποδειχθεί εις βάρος όλων. Εις βάρος και των ευρω-τουρκικών σχέσεων». Η ανοικτή πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία εμπεριείχε στο κλείσιμό της και την έμμεση προειδοποίηση ότι μια κρίση στις διμερείς σχέσεις θα έχει επίπτωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, έμεινε τελείως αναπάντητη από τον Ερντογάν και έπεσε στο κενό. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλησε να ανταποκριθεί στη χείρα φιλίας που του έτεινε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του στις χθεσινές κοινές δηλώσεις τους. Και αμέσως, μετά στις δικές του εισαγωγικές δηλώσεις, ξεδίπλωσε όλο το φάσμα των αξιώσεων που προέβαλε αρχικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, μετά στο Προεδρικό Μέγαρο και για τρίτη φορά στο Μαξίμου.

Τουρκικές προκλήσεις

Στα επιμέρους ζητήματα, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα. «Οι αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο, αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», υπογράμμισε, ενώ έκανε αναφορά και στο casus belli. Ο κ. Ερντογάν, από την πλευρά του, επανήλθε στη σταθερή θέση της Αγκυρας για συνολική αντιμετώπιση των «θεμάτων του Αιγαίου», τα οποία, όπως είπε, «είναι δυσεπίλυτα ίσως, αλλά είναι θέματα που μπορούν να λυθούν».

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν τις πάγιες ελληνικές θέσεις «για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια» και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές αλλά «και η Τουρκία να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη περίοδο», ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα που παραμένει ανοικτό διότι «πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου». Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο όλων των διαπραγματευτικών προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο Κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά.  Οσον αφορά την παρουσία κατοχικής δύναμης στο νησί, ανέφερε ότι και η Ελλάδα διαθέτει στρατό στην Κύπρο, για να προσθέσει ότι «εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν, δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, διότι θα υπήρχε μια συμφωνία σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων που εδρεύουν στο νησί».

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και το ζήτημα λειτουργίας τζαμιού στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι στη γείτονα έχει αποκατασταθεί μια σειρά από θρησκευτικά κτίρια. Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι στην Ελλάδα δεν θα γινόταν ποτέ κάποια χριστιανική εκδήλωση σε τζαμί, ενώ το αντίθετο συνέβη στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία.