Η Φώφη Γεννηματά υπέρ ενίσχυσης κοινωνικής Ευρώπης

Η Φώφη Γεννηματά υπέρ ενίσχυσης κοινωνικής Ευρώπης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με σκοπό τη συμμετοχή της στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που θα λάβει χώρα αύριο Πέμπτη. Η σύνοδος έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η συζήτηση για τον σύγχρονο ρόλο των σοσιαλιστικών κομμάτων έχει ανοίξει και διεξάγεται σχεδόν σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, καθώς υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για την εκλογική τους πτώση σχεδόν σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε αυτό το μήκος κύματος και με συγκεκριμένη ατζέντα η κ. Γεννηματά αναμένεται να θέσει μία σειρά από ζητήματα με κοινωνικό πρόσημο που θα αφορούν την αναδιάρθρωση του σοσιαλδημοκρατικού αφηγήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που σημειωτέον θα βρεθεί ανάμεσα στους άλλους σοσιαλιστές ηγέτες πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής του νέου φορέα «Κίνημα Αλλαγής», θα αναφερθεί στο όραμα της κοινωνικής Ευρώπης που, όπως σημειώνουν συνεργάτες της, «όσο προχωράει η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν μπορεί να μένει πίσω» και στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο θα αιτηθεί συγκεκριμένες πολιτικές. Παράλληλα, στο πλαίσιο της στροφής στην κοινωνική πολιτική, που αποτυπώνεται πλέον από πλευράς ΔΗΣΥ και Ποταμιού ευκρινώς και εντός Ελλάδος, η κ. Γεννηματά θα θέσει θέμα δημιουργίας ταμείου απασχόλησης. Η λογική είναι πως δεν μπορεί σε μια εποχή που η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη να μην υπάρχουν πολιτικές για την αντιμετώπισή του απευθείας στη ρίζα του.

Υψηλόβαθμες πηγές της Χαρ. Τρικούπη σημείωναν την ενόχλησή τους για τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, που εξετάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», ο κ. Τουσκ προτίθεται να φέρει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή προσφύγων, κάτι στο οποίο η κ. Γεννηματά αναμένεται να αντιδράσει.

Στο συνέδριο της Ν.Δ.

Στο εσωτερικό μέτωπο και στα του νέου φορέα, την άλλη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου των έξι, με πιθανότερη ημερομηνία, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, την 21η του μηνός. Η σύσκεψη, που καθυστέρησε λόγω της απουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό και εν συνεχεία των ταξιδιών της Φώφης Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη, αναμένεται να επικεντρωθεί αφενός στην πολιτική γραμμή και αφετέρου στα επόμενα βήματα. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, η γραμμή την οποία επιθυμεί να περάσει η πρόεδρος του Κινήματος είναι πως η συνέχιση της δομικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση πάνω σε θέματα κοινωνικά είναι μονόδρομος. Παράλληλα, θα τεθεί το θέμα της συγκρότησης της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου. Τέλος, το Σάββατο το πρωί τόσο ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος βρέθηκε στη Διάσκεψη του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, όσο και η κ. Γεννηματά θα βρεθούν στο συνέδριο της Ν.Δ. όπου θα απευθύνουν, κατόπιν εθιμοτυπικής πρόσκλησης, χαιρετισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή