ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνείς εξελίξεις και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Αλφάνο

diethneis-exelixeis-kai-metanasteytiko-sto-epikentro-tis-synantisis-kotzia-amp-8211-alfano-2224199

Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό, Αντζελίνο Αλφάνο, είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη Ρώμη. Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης υπεγράφησαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο στον τομέα των πολιτικών διαβουλεύσεων και το δεύτερο στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

«Οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και σταθήκαμε ιδιαίτερα στην ενεργειακή μας συνεργασία. Μιλήσαμε και για τη μελλοντική δυνατότητα συμφωνίας πάνω σε θέματα των θαλάσσιων ζωνών» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση. «Αναφερθήκαμε διεξοδικά και στις διεθνείς εξελίξεις. Ρωτήθηκα από την ιταλική πλευρά, πέρα από τα διμερή μας ζητήματα, να αναφερθώ αναλυτικά στη θέση μας πάνω στις διεθνείς αλλαγές, πώς βλέπουμε τη νέα διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τον μελλοντικό ρόλο της Κίνας» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική εξέλιξη της Ευρώπης και το κοινωνικό πρόσωπό της, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Νομίζω ότι οι δύο χώρες είναι κοντά, και επειδή με δική μου πρωτοβουλία και οργάνωση της Ουγγαρίας έγινε η συνάντηση των 10 στη Βουδαπέστη, πριν από δύο εβδομάδες, που ήταν οι τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, τα τέσσερα βαλκανικά κράτη-μέλη της Ένωσης, η Σλοβενία και η Σερβία, οργανώνουμε σε τρεις μήνες από τώρα, στην Ελλάδα, μία συνάντηση αυτών των εννέα ευρωπαϊκών κρατών, συν όλων των υποψηφίων χωρών (που είναι τόσο τα δυτικά Βαλκάνια, όσο και η Τουρκία), και κάλεσα και τον Ιταλό συνάδελφο -αν ενδιαφέρεται, και ενδιαφέρεται- να έρθει να πάρει μέρος στην συνάντηση των Αθηνών».

Σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης της Συμφωνίας του Δουβλίνου και με τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Νομίζω ότι Ιταλία και Ελλάδα είναι οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία και βιώνουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομικής μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Νομίζω ότι η θέση μας είναι κοντά. Θέλω να επαναλάβω κάτι που λέω πάντα: Άλλοι βομβαρδίζουν και άλλοι πληρώνουν τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών».Τέλος, σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά σημαντική. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς την Ελλάδα για την υποστήριξη στη διεκδίκηση της έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων. Η σχέση των δύο χωρών μας είναι ιστορικού χαρακτήρα και η Ιστορία δημιουργεί μία κοινή μοίρα, υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η σημασία της σημερινής συνάντησης και της συμφωνίας ενισχυμένης συνεργασίας που οι δύο χώρες μας υπέγραψαν στην Κέρκυρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ