ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξηγήσεις κυβέρνησης για δικαστική διαμεσολάβηση

exigiseis-kyvernisis-gia-dikastiki-diamesolavisi-2225907

Διευκρινίσεις αναφορικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά τη δικαστική διαμεσολάβηση, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των δικαστών, παρέχει το υπουργείο Δικαιοσύνης διά του προέδρου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατήρτισε το νομοσχέδιο, αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα.

Μία ημέρα μετά την έντονη κριτική που άσκησε εις βάρος του, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και προσωπικά εκπρόσωποί της, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχωρεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα, ενώ παράλληλα διανεμήθηκε μέσω του γραφείου Τύπου και ανακοίνωση του επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, ο αρεοπαγίτης Χ. Μαχαίρας τονίζει τον διαχωρισμό της δικαστικής διαμεσολάβησης από την απονομή δικαιοσύνης και επισημαίνει ότι δεν τίθεται ζήτημα «ιδιωτικοποίησής της».

«Η διαμεσολάβηση δεν αντικαθιστά τη δικαστική κρίση, ούτε υποχρεώνει σε λύση κάποια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές», σημειώνει ο αρεοπαγίτης διευκρινίζοντας ότι «η υποχρεωτικότητα για παραπομπή ορισμένων διαφορών στη διαμεσολάβηση, όπως αυτή καθιερώνεται με τον νέο νόμο, αφορά αποκλειστικά και μόνο την υποχρέωση των μερών να επιχειρήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους, προτού ασκήσουν το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να προσφύγουν στο δικαστήριο, δικαίωμα το οποίο ουδόλως θίγεται».