Τζανακόπουλος: Δεν μπαίνω στην ονοματολογία για Σκόπια

Τζανακόπουλος: Δεν μπαίνω στην ονοματολογία για Σκόπια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπω στην ονοματολογία, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ΠΓΔΜ και όσα αναφέρουν δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, περί επικείμενης συμφωνίας στην ονομασία «Νέα Μακεδονία».

«Έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας» τόνισε κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μια ακατάσχετη ονοματολογία, αλλά να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με σοβαρό τρόπο ώστε τους επόμενους μήνες να καταφέρουν να καταλήξουμε σε μια λύση ενός προβλήματος που μας ταλαιπωρεί 25 χρόνια».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε παράλληλα ότι «έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό που προέχει είναι στο πλαίσιο των θέσεων που αποτελούν εθνικό κεκτημένο από το 2007-8 να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις με τους γείτονες».

Επαναβεβαίωσε πως η ονομασία θα πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό, δηλαδή.

Όσον αφορά τις ενστάσεις που έχει εκφράσει ο Πάνος Καμμένος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο υπουργός Άμυνας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προκαλέσει οιοδήποτε πρόβλημα εάν υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της λύσης.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ούτως ή άλλως την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση και κάλεσε αιχμηρά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το ονοματολογικό.

Απαντώντας στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στηρίζει την εθνική γραμμή του 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε αιχμηρά πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να διευκρινίσει εάν μιλά εξ ονόματος ολόκληρου του κόμματός του.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πει εάν με την τοποθέτησή του συμφωνούν στελέχη όπως ο Αντώνη Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κλείνει ο κύκλος των μνημονίων

«Το 2018 είναι το έτος κατά το οποίο κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η σκληρή περίοδος των μνημονίων και της λιτότητας, που αφήνει μεγάλες πληγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όμως, «από το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και έπειτα η Ελλάδα θα επιταχύνει τα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά βεβαίως και την αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν εντός της οκταετίας,» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η ψήφιση των προαπαιτουμένων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και στις 22 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το προγραμματισμένο Eurogroup, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την τελική συμφωνία και να δώσει το πράσινο φως στον ESM για την επόμενη εκταμίευση. Από εκεί και πέρα, με την τυπική ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα εισέρχεται στη νέα χρονιά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και με μία ιεραρχημένη και επεξεργασμένη στρατηγική εξόδου από την οκταετή περιπέτεια», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να συμπληρώσει:

«Είναι δεδομένο ότι η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής προκαλεί παροξυσμό σε αυτούς που βλέπουν το ένα μετά το άλλο τα σενάρια αποσταθεροποίησης να καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων. Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό πράγμα που αποσταθεροποιείται με θαυμαστή συνέπεια τους τελευταίους μήνες στη χώρα είναι η πολιτική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης». ανέφερε ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή