Στην Βουλή από τον Ν. Κακλαμάνη το θέμα της «Κ» για τον βανδαλισμό του Πολυτεχνείου

Στην Βουλή από τον Ν. Κακλαμάνη το θέμα της «Κ» για τον βανδαλισμό του Πολυτεχνείου

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Βουλή φέρνει το θέμα των καθημερινών βανδαλισμών του Πολυτεχνείου, που αποκάλυψε η Καθημερινή, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης. Με ερώτηση του αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας του κτιρίου του Πολυτεχνείου και των υπολοίπων ιστορικών χώρων από τους βανδαλισμούς που υφίσταται, ενώ παράλληλα θέτει και το θέμα της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων από τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας και εγκληματικότητας.

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Σήμερα η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αναδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ένα ζήτημα που πληγώνει όλους εμάς που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στον κέντρο της Αθήνας, όπως είναι οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου. Το σχετικό θέμα, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της επαρκέστερης αστυνόμευσης και της αυστηριοποίησης των ποινών στους δράστες των βανδαλισμών, το έχω επισημάνει με σχετικές μου Ερωτήσεις στη Βουλή, ήδη από το Μάρτιο του 2015, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει κάποια αντίδραση της κυβέρνησης για τη βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης.

Σήμερα, το σύνολο των κτιρίων που απαρτίζουν το χώρο του Πολυτεχνείου της Αθήνας, όπως το κτίριο Αβέρωφ, η Πρυτανεία, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το κτίριο Γκίνη, η Γραμματεία της Σχολής Αρχιτεκτόνων είναι καλυμμένα με κάθε είδους γκράφιτι και συνθήματα, ενώ ο προαύλιος χώρος είναι γεμάτος με σκουπίδια και βρωμιές. Τα προαναφερόμενα κτίρια, δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, προτομές που κοσμούν το χώρο, μικρότερα έργα τέχνης ακόμη και πόρτες ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, έχουν παραδοθεί στη λεηλασία, στην ασυδοσία, την ανομία και την παραβατικότητα. Είναι πραγματικά απαράδεκτο, τους χώρους του Ιδρύματος να τους χαίρονται και να τους απολαμβάνουν διάφορα άτομα παραβατικής συμπεριφοράς, που χρησιμοποιούν το Πολυτεχνείο ως ορμητήριο έκνομων ενεργειών σε αντίθεση με τους φοιτητές, του ερευνητές και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που καθημερινά «εκδιώχνονται» από το βεβηλωμένο Ίδρυμα. Ουσιαστικά, όλοι οι αρμόδιοι κρύβονται πίσω από ένα «γαϊτανάκι ευθυνών» με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για την προστασία του κτιρίου και των φοιτητών και με τη ανοχή τους στην ασυδοσία και την παραβατικότητα να προστατεύουν τους καταστροφείς.

Παράλληλα, όπως καταγγέλουν οι περίοικοι το σύνολο του Ιδρύματος, αποτελεί μία εστία ανομίας και παραβατικότητας, ένα χώρο από τον οποίο εκσφενδονίζονται πέτρες, δακρυγόνα ή διάφορα χημικά, μία «εστία ταραχών και συμπλοκών». Σήμερα, η περιοχή είναι γεμάτη από κλειστά καταστήματα, σιδερόφραχτες πόρτες και σκοτεινά σημεία που προκαλούν φόβο και ανασφάλεια σε οποιονδήποτε βρεθεί τυχαία στην περιοχή και κυρίως στους μόνιμους κατοίκους. Τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια και οι συμπλοκές κουκουλοφόρων στους γύρω δρόμους, οι επιθέσεις και οι εμπρησμοί σε τρόλεϊ και λεωφορεία που διέρχονται από την οδό Πατησίων, οι κλοπές και οι ληστείες στους σκοτεινούς δρόμους της περιοχής, έχουν οδηγήσει μία ολόκληρη γειτονιά του κέντρου της πρωτεύουσας σε ένα ιδιότυπο γκέτο.

Σήμερα, χρειάζεται άμεσα να ενεργοποιηθεί το σύνολο των ενεργών πολιτών, αλλά και της κυβέρνησης, ώστε να τερματιστεί αυτή η κατάσταση αισθητικής βαρβαρότητας και ανομίας. Το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου, σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Επιγραφικό Μουσείο της οδού Τοσίτσα μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικής αισθητικής και υψηλού συμβολισμού τοπόσημο της πόλης, που θα αναδεικνύει την αρχιτεκτονική αξία των κτιρίων, την ιστορία της χώρας και τους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη δημοκρατία, ένα χώρο που θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλης και ταυτόχρονα θα αποτελεί ένα ακόμη σημείο έλξης των επισκεπτών της.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται η κυρία και οι κύριοι Υπουργοί:

-Με ποιο τρόπο και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ανακαινίσουν και θα προστατέψουν το σύνολο των κτιρίων του Πολυτεχνείου;

– Με ποιο τρόπο θα προστατευθούν τα έργα τέχνης που βρίσκονται στο χώρο του Ιδρύματος;

– Έχουν εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο προστασίας και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, ώστε να αποτελέσουν ένα ακόμη τόπο προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη;

– Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, θα προστατευθούν οι κάτοικοι και θα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας για όλους όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια;

– Πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αυστηριοποίηση του Ποινικού Κώδικα για όσους προκαλούν φθορές και καταστροφές σε ιστορικά μνημεία, πολιτιστικά κτίρια ή δημόσια έργα τέχνης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή