ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές Αγκυρας με αφορμή τη διακήρυξη της Med7 για το Κυπριακό

voles-agkyras-me-aformi-ti-diakiryxi-tis-med7-gia-to-kypriako-2227393

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Αγκυρα με αφορμή τη διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την τέταρτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο (Med7) που διεξήχθη στη Ρώμη στις 10 Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα για την αναφορά που γίνεται στο ζήτημα του Κυπριακού. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την ομάδα της Med7 πως στη διακήρυξη υιοθετείται αποκλειστικά η ελληνοκυπριακή θέση με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο «να μην προσφέρει καμία θετική συμβολή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Μεταξύ άλλων, η Αγκυρα αναφέρει ότι οι τοποθετήσεις που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου αντικατοπτρίζουν την ελληνοκυπριακή στάση, «η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων», ενώ είναι «αντιπαραγωγικές» και περιέχουν «διαστρεβλώσεις».

Τέλος, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εμποδίζει τις διαδικασίες διευθέτησης, εκμεταλλευόμενη ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

Η έβδομη παράγραφος της κοινής δήλωσης που υιοθετήθηκε κατά την τέταρτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο (Med7) που διεξήχθη στη Ρώμη στις 10 Ιανουαρίου με την συμμετοχή της Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Μάλτας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, περιέχει διαστρεβλωμένες και μη παραγωγικές τοποθετήσεις σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης της Κύπρου.

Αυτές οι τοποθετήσεις αντικατοπτρίζουν την ελληνοκυπριακή στάση, η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία για την αποτυχία των διαπραγματευτικών διαδικασιών που ξεκίνησαν στο νησί το 2008 και έληξαν το 2017 χωρίς αποτέλεσμα μετά το πέρας της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα για το πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσπάθειά της να εμποδίσει την διευθέτηση.

Το γεγονός ότι τέτοιους είδους τοποθετήσεις – οι οποίες δεν είναι καθόλου αμερόληπτες και αντανακλούν τη θέση των Ελληνοκυπρίων – επιτρέπονται σε διακήρυξη της Med7, μιας ομάδας που περιλαμβάνει πολλά σημαντικά μέλη της ΕΕ, δεν προσφέρει καμία θετική συμβολή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.