ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμιτρόφ: Ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας

Ντιμιτρόφ: Ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας

Την αρχή της μη αποκλειστικότητας βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ονομασία τους τα Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, καθώς η γεωγραφική περιοχή την οποία προσδιορίζει είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV21, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε χαρακτηριστικά πως «ο όρος Μακεδονία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τις δύο χώρες με ίσους όρους».

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της "Μακεδονίας" και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.

«Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην "Μακεδονία" διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία», πρόσθεσε.