Μ. Σπυράκη: Απολύτως καθεστωτική η συμπεριφορά της κυβέρνησης

Μ. Σπυράκη: Απολύτως καθεστωτική η συμπεριφορά της κυβέρνησης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά» έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την υπόθεση Novartis, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν θα παίξει με την ηθική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας»

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής της κ. Σπυράκη στον Σκάι είναι τα εξής:

Για τη Novartis

-Ολα δείχνουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά και αυτό εγείρει σε μας σοβαρές ανησυχίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο να λέγεται ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στη Βουλή ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Διότι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όταν πέσει ο αρμόδιος Δικαστής πάνω σε πρόσωπο πολιτικού, στέλνει απευθείας τη δικογραφία στη Βουλή.

-Ακούσαμε επιπλέον μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τον κ. Παπαγγελόπουλο να μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού Κράτους. Είναι σύννομο και θεσμικά ορθό να γνωρίζει ο Υπουργός το περιεχόμενο της δικογραφίας και να κάνει και αξιολογικές κρίσεις πριν καν διαβιβαστεί αυτή στη Βουλή; Αυτά είναι πράγματα πρωτόγνωρα καθώς παραβιάζουν το ίδιο το Σύνταγμα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι Υπουργός κι όχι σχολιαστής.

-Είναι επίσης αδιανόητο ο κ. Τζανακόπουλος να επισκέπτεται, χθες τον Άρειο Πάγο και αφού αποκαλύφθηκε ότι έγινε αυτή η επίσκεψη, μετά να παραδέχεται ότι πήγε εκεί για να ενημερωθεί για μια εν εξελίξει δικαστική έρευνα. Τέτοιες συμπεριφορές  -επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την έκφραση-  θυμίζουν παρακράτος.

-Επιπλέον θυμίζω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εμφανίζεται στις 10/2/2017 να μιλά στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis και μάλιστα, να λέει επί λέξει: «Είναι μια σοβαρή υπόθεση. Είναι η υπόθεση εκείνη η οποία χρησιμοποιήθηκε με βάση τη συγκεκριμένη αγορά τιμής στην Ελλάδα, για να εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη». Γνώριζε από τότε ο πρωθυπουργός τη δικογραφία;

-Εμείς είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δουν όλα το φως. Εμείς δεν παίζουμε με την ηθική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα παίξει κανένας. Είμαστε όμως έτοιμοι να αποκαλύψουμε και την απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης. Την ευθεία επιχείρηση ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης.

-Εξυπακούεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν. Και προκαλούμε και την Κυβέρνηση να πράξει το ίδιο, διότι διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί πλήρως η πεποίθηση μας ότι βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα πάρα μόνο το φόβο τους και την αγωνία τους να αλλάξουν την ατζέντα τους.

Για την υπόθεση της ΠΓΔΜ

-Στην Κυβέρνηση ανακάλυψαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ότι εγείρεται ζήτημα Μακεδονικού Έθνους, όταν ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Ντιμιτρόφ, μια μέρα πριν συναντηθεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ στις 23 Ιανουαρίου, συνάντησε την κυρία Μογκερίνι και αμέσως μετά έκανε tweet για το «Macedonian Nation» μέσα σε εισαγωγικά. Είναι όλα γνωστά και όλα καταγεγραμμένα. Όποιος κάνει ότι δεν βλέπει ή δεν καταλαβαίνει ή απλώς επιχειρεί να εξαργυρώσει γραμμάτια.

-Ο κ. Μητσοτάκης έχει περιγράψει με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς περιστροφές την ανάγκη μιας λύσης πακέτο. Τι  περιλαμβάνει αυτό: Την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών που περιλαμβάνονται στο Σκοπιανό Σύνταγμα.  Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την έννοια του «Μακεδονικού Έθνους». Το όνομα θα πρέπει να  ακολουθήσει αυτήν την αλλαγή και δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση τεμαχισμό της λύσης. Δηλαδή μια προσωρινή λύση που θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ευρωπαϊκή Ένωση και μια εκ των υστέρων συμμόρφωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αν η Κυβέρνηση θέλει τεμαχισμό της λύσης, να τον επιχειρήσει μόνη της. Η μάλλον ένα μέρος της Κυβέρνησης -για να είμαι ακριβής- διότι στην Κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ούτε μεταξύ τους ποια είναι η γραμμή και δεν διαθέτουν και την ανάλογη πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή