Προανακριτική για Novartis και ακραία πόλωση

Προανακριτική για Novartis και ακραία πόλωση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολιτικά, δεν υπάρχει κάποιος άλλος χειρισμός που θα μπορούσε να γίνει. Η μόνη κοινοβουλευτική διέξοδος είναι η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής»: ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αιτιολόγησε με αυτό το σκεπτικό χθες την απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα να προτείνει προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαλείται σε συνεδρίαση τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis.

Οπως δήλωσε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβερνητική πρόταση αφορά όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με την επίμαχη δικογραφία, παρέπεμψε στο έργο της επιτροπής, καθώς, όπως τόνισε, «εφόσον συγκροτηθεί θα αποφασίσει κατά τον νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της». Πρόσθεσε, δε, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένος ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι θα είναι η προανακριτική επιτροπή αυτή που θα αποφασίσει εάν μπορεί να στοιχειοθετήσει επαρκείς ενδείξεις για τη δίωξη των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται, η επιτροπή θα αποφανθεί, επίσης, επί του ερωτήματος της παραγραφής. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να προβεί σε κάποια εκτίμηση όσον αφορά τον χρόνο που θα απαιτηθεί, προκειμένου η Προανακριτική να ολοκληρώσει τις εργασίες της, καθώς, όπως ανέφερε, η ίδια η επιτροπή «θα αποφασίσει για τον εαυτό της».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στην κυβερνητική ηγεσία επέλεξαν τη λύση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή και ως επιλογή υπέρβασης ενός πιθανού αδιεξόδου και σαφώς μιας πολιτικής ήττας που θα συνεπαγόταν μια απόφαση για επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη. Η επιλογή της κυβέρνησης να ανεβάσει τόσο πολύ τους τόνους στην αρχική αξιολόγηση για τη σημασία της υπόθεσης, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για διαφορετικούς χειρισμούς. Η ευθύνη των όποιων αποφάσεων από εδώ και πέρα μετατίθεται στην Προανακριτική. Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε, χθες, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποταθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει γνωμοδότηση για το αν τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία έχουν παραγραφεί ή όχι.

Πάντως, στο περιθώριο της απόφασης για τους περαιτέρω χειρισμούς, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες, σχετικά με την υπόθεση Novartis, ότι στην κυβέρνηση δείχνει να επικρατεί η αντίληψη ότι δεν θα προκύψουν τέτοια δεδομένα που να μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο παραπομπής σε Ειδικό Δικαστήριο. Φαίνεται ότι αυτή η εκτίμηση διαμορφώθηκε κατά την αξιολόγηση των δεδομένων που υπάρχουν στη δικογραφία τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος, οτιδήποτε έχει γίνει εκτός του πλαισίου άσκησης των καθηκόντων κάποιου πολιτικού προσώπου δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Βουλής και κατ’ επέκταση ούτε του Ειδικού Δικαστηρίου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ίδιες αυτές πράξεις ή παραλείψεις δεν παραγράφονται και αποτελούν αντικείμενο της τακτικής Δικαιοσύνης.

Από την κυβέρνηση μεταφέρουν την εκτίμηση ότι την πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής θα στηρίξουν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή