Υπόθεση Novartis: Από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη

Υπόθεση Novartis: Από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Δικαιοσύνη θα σηκώσει το βάρος, όπως εκτιμούν αρμόδιες δικαστικές πηγές, της διερεύνησης για τυχόν εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, μετά την υποβολή, χθες, της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οπως «διαβάζουν» αρμόδιες δικαστικές πηγές την πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, η Δικαιοσύνη πολύ σύντομα θα κληθεί να ασχοληθεί με την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και σωρεία επικρίσεων σχετικά με τις ατεκμηρίωτες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η ενασχόληση της Δικαιοσύνης, αρμόδιων εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών με την υπόθεση της Novartis και μάλιστα σύντομα, εκτιμάται ότι θα προκύψει, καθώς σύμφωνα με την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, η κατηγορία της δωροδοκίας που τους αποδίδεται κρίνεται ότι μπορεί να μην έχει παραγραφεί και ως εκ τούτου οι πολιτικοί που έχουν κατονομαστεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες θα πρέπει να υπαχθούν στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης.

Το ίδιο θα συμβεί –πάλι η Δικαιοσύνη θα έχει τον πρώτο λόγο– αν από τις συνεχιζόμενες έρευνες των δικαστικών αρχών προκύψουν στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος, δηλαδή λογαριασμοί ή επιβεβαιωμένα στοιχεία για δωροληψία εις βάρος κάποιου πολιτικού προσώπου.

Η κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος δεν ανήκει άλλωστε σε εκείνες που παραγράφονται με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και οι πολιτικοί που τυχόν θα βρεθούν να έχουν πάρει χρήματα ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή. Με αυτά τα δεδομένα, η Εισαγγελία Διαθφοράς θα επωμιστεί το βάρος των όποιων εξελίξεων για την υπόθεση, ενώ παράλληλα οι έρευνές της συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να αποδειχθούν με στοιχεία τα όσα οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει. Οι καταθέσεις τους, που βάλλονται ως ατεκμηρίωτες σε ορισμένα σημεία και για κάποιους πολιτικούς, κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθούν και από άλλες πηγές, ενώ παράλληλα οι εισαγγελείς Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη επιχειρούν να βγάλουν άκρη με το εκτεταμένο δίκτυο παράνομων πληρωμών σε γιατρούς, που συντηρούσε ο πολυεθνικός κολοσσός και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία, έχουν εντοπιστεί δεκάδες γιατροί αποδέκτες χρηματικών ποσών ή άλλων δώρων από την ελεγχόμενη εταιρεία, ενώ ελέγχονται κινήσεις τραπεζικών τους λογαριασμών και περιουσιακά τους στοιχεία.

Αλλωστε οι έρευνες των αμερικανικών αρχών για τις παράνομες πρακτικές της Nοvartis στη χώρα μας έχουν καταλήξει σε σημαντικά ευρήματα για τα οχήματα-εταιρείες που χρησιμοποιούσε η φαρμακευτική για την υλοποίηση των παράνομων πρακτικών της.

Και ενώ οι έρευνες της Δικαιοσύνης βρίσκονται σε εξέλιξη και οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί δέχονται επικρίσεις για τους χειρισμούς στην υπόθεση, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της έθεσε τον πήχυ του Συντάγματος ως μόνο μέτρο αξιολόγησης των ενεργειών των δικαστικών αρχών στην έρευνα τέτοιων υποθέσεων.

Βάσει Συντάγματος

«H πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ σημειώνεται ότι «δικαστές και εισαγγελείς της χώρας οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους περιφρουρώντας με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχει επίσημο κατηγορητήριο»

Οτι δεν δύναται να προβεί σε «κανένα σχόλιο γύρω από τις φήμες και τις κατηγορίες που αναπαράγονται στα ΜΜΕ, οι οποίες είναι αποτέλεσμα επιλεκτικών διαρροών ενός απόρρητου φακέλου και μέρος της προανάκρισης», ανακοίνωσε χθες η Novartis. «Το περιεχόμενο του φακέλου αυτού δεν μας είναι γνωστό στο σύνολό του, ούτε υπάρχει επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της εταιρείας ή εργαζομένων της», σημείωσε. «Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υπόθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες, εικασίες, πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και αναφορές χωρίς κανένα σεβασμό σε εργαζομένους μας. Η πραγματικότητα είναι ότι για περισσότερους από 14 μήνες η Novartis συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές ενώ διεξάγει και τη δική της εσωτερική έρευνα. Επιδίωξή μας είναι η υπόθεση αυτή να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό με διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλους τους εμπλεκομένους. Είμαστε αποφασισμένοι να κατανοήσουμε σε βάθος τα δεδομένα της υπόθεσης και δεσμευόμαστε ότι θα δράσουμε ανάλογα για τυχόν πράξεις που δεν συνάδουν με τα υψηλά ηθικά επιχειρηματικά μας πρότυπα», καταλήγει, προσθέτοντας ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους της με κάθε δυνατότητα που παρεχούν οι κανόνες δικαίου, ενώ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Ελληνες ασθενείς και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή