Απειλές σε Κύπρο και εταιρείες

Απειλές σε Κύπρο και εταιρείες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου ορίστηκε χθες από τον πρόεδρο της χώρας Νίκο Αναστασιάδη, μεσούσης της πιο σοβαρής κρίσης των τελευταίων ετών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αδιέξοδο στο οικόπεδο 3 παραμένει, με την ιταλική εταιρεία Eni, διαχειρίστρια του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000», να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ προς την περιοχή πλέουν ήδη δύο πλοία του ιταλικού ναυτικού («Zeffiro» και «Euro»). Το οικόπεδο 3 παραμένει αποκλεισμένο για την πολιτική ναυσιπλοΐα υπό συνθήκες ναυτικού αποκλεισμού που υλοποιούν πέντε μεγάλα τουρκικά πολεμικά πλοία, καθώς τα μικρότερου μεγέθους πλέουν στα Κατεχόμενα για ανεφοδιασμό. Τις τουρκικές προκλήσεις συμπλήρωσαν οι υψηλοί τόνοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από τη Λευκωσία «να μην υπερβεί τα όρια».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέστησε, επίσης, «στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ανοικτά της Κύπρου να μην υπερβούν τα όριά τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Καθώς, όπως είπε, οι «χειρονομίες» των Ελληνοκυπρίων σταματούν «όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος περιέγραψε χθες (TRT Haber) την τουρκική κινητικότητα ως πρωτοβουλία προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τουρκική προκλητικότητα και ζήτησε ψυχραιμία. «Οι χειρισμοί μας γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει ηρεμία στον τόπο και στην οικονομία», είπε ενδεικτικά ο κ. Αναστασιάδης. Λίγο αργότερα, πάντως, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του κ. Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει «όλα τα δικαιώματα που εκπηγάζουν από το διεθνές δίκαιο». Ο κ. Αλμπαϊράκ, για ακόμη μία φορά, δήλωσε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει πιο εντατική πολιτική στο πεδίο της ενέργειας, προωθώντας τα σχέδια ερευνών και γεωτρήσεων που διαθέτει. Στη Λευκωσία, παρά την υφιστάμενη κρίση, υπάρχει ικανοποίηση για τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με το κοίτασμα του στόχου «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6. Το συγκεκριμένο κοίτασμα φυσικού αερίου εκτιμάται στα έξι έως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

H ιταλική Eni

Από την πλευρά της Eni αφήνεται να εννοηθεί ότι η εταιρεία δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των γεωτρήσεων. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς, αλλά την Κύπρο, την Τουρκία και την Ε.Ε. και περιμένουμε να επιλυθεί», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Eni Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ. Οι Ιταλοί προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση με την Τουρκία και σε διπλωματικό επίπεδο. Χθες, στο περιθώριο της συνάντησης των κρατών που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στο Κουβέιτ, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ιταλίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αντζελίνο Αλφάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο (μεταξύ άλλων στο Reuters), ο κ. Αλφάνο ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το γεωτρύπανο της Eni, ώστε να συνεχιστούν δίχως πρόβλημα οι γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αλφάνο είπε στον ομόλογό του ότι η Ιταλία αναμένει «ότι θα βρεθεί μια λύση που να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και να είναι προς το συμφέρον της Eni, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή