ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Amazon έγινε η 3η εταιρεία στις ΗΠΑ βάσει κεφαλαιοποίησης

Η Amazon έγινε η 3η εταιρεία στις ΗΠΑ βάσει κεφαλαιοποίησης

Oσοι προβλέπουν ότι η Amazon θα κυβερνήσει τον κόσμο εισβάλλοντας σταδιακά σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, ίσως να δικαιωθούν. Χθες η κεφαλαιοποίηση του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου έφτασε τα 702,46 δισ. δολάρια. Ετσι, η Amazon ξεπέρασε τη Microsoft (702,22 δισ. δολ.) και την εκθρόνισε από την τρίτη θέση. Επειτα από αυτήν την αλλαγή, η εταιρεία που ίδρυσε και διοικεί ο Τζεφ Μπέζος κατατάσσεται μετά την Apple και την Alphabet (μητρική της Google) στη λίστα με τους δέκα μεγαλύτερους αμερικανικούς ομίλους. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία.

Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πόσο διαφορετική είναι η εικόνα στην κατάταξη το 2008. Τότε στις εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχαν εκπρόσωποι της «παλαιάς» οικονομίας, όπως οι πετρελαϊκές και μεγάλοι όμιλοι από τον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Στην πρώτη θέση εμφανιζόταν η πετρελαϊκή Exxon Mobil, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 500 δισ. δολαρίων, στη δεύτερη ο όμιλος της General Electric, με δραστηριότητες από την τεχνολογία μέχρι τις υποδομές και κεφαλαιοποίηση 321,41 δισ. δολαρίων, και στην τρίτη θέση η Microsoft, με 269,71 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία αυτή μαζί με την Exxon Mobil, τη Μicrosoft, την εταιρεία συμμετοχών του Γουόρεν Μπάφετ (Hathaway Berkshire) και την Johnson & Johnson, που δραστηριοποιείται στα καταναλωτικά είδη προσωπικής φροντίδας, στις ιατρικές συσκευές και στα φάρμακα, παρέμειναν σταθερά στη λίστα των δέκα εταιρειών με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

Επανερχόμενοι στο σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι στις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή της μετοχής της Amazon ενισχύθηκε 2,6%, στα 1.451,05 δολάρια, δηλαδή πέτυχε κλείσιμο ρεκόρ και κεφαλαιοποίηση 702,46 δισ. δολάρια. Η τιμή της μετοχής της Microsoft ανήλθε κατά 1,6%, στα 90,81 δολ. και κεφαλαιοποίηση 702,2 δισ. δολάρια. Στα τέλη Ιανουαρίου το προβάδισμα είχε η Microsoft, με κεφαλαιοποίηση 731,56 δισ. δολ., λόγω ανόδου της μετοχής της σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η Amazon είχε κεφαλαιοποίηση στα 702,39 δισ. δολάρια. Εκτοτε, η μετοχή της Amazon είχε λιγότερες απώλειες από εκείνες της Microsoft και τις κάλυψε περισσότερο από εκείνην.

Υπερδραστηριότητα

Στις αρχές του μήνα, η Amazon ανακοίνωσε αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2017, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Συν τοις άλλοις, από κοινού με την επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase και την Berkshire Hathaway ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες προς τους χιλιάδες εργαζομένους τους υπηρεσίες υγείας. Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν έναν όμιλο, ο οποίος με καινοτόμους τρόπους θα διαμεσολαβεί μεταξύ ασθενών και νοσοκομείων, γιατρών και διαγνωστικών κέντρων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Amazon δήλωσε έτοιμη να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού. Η Microsoft ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία κέρδη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος έχει ξεπεράσει σε πλούτο τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Ο πρώτος έχει 118 δισ. δολ. και ο δεύτερος 90,3 δισ. δολ., βάσει του δείκτη του Bloomberg που μετράει την περιουσία των δισεκατομμυριούχων.