ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Παράγοντες αποσταθεροποίησης ΝΑΤΟ και ΕΕ

koytsoympas-paragontes-apostatheropoiisis-nato-kai-ee

«Τα τελευταία γεγονότα συνιστούν μεγάλη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και μάλιστα αυτό έρχεται μετά την επισημοποίηση των διεκδικήσεων και την προκλητικότητας της Τουρκίας, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, σε συνέντευξη του στον ρ/σ 984 της Κρήτης, ότι το ΚΚΕ εκτιμά πως η κατάσταση θα κλιμακωθεί, προσθέτοντας «δεν χρειάζεται εφησυχασμός και από αυτή την σκοπιά καταγγέλλουμε την κυβέρνηση όταν καλλιεργεί τέτοιον εφησυχασμό ή τα παραπέμπει όλα στον "διεθνή παράγοντα", στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ κλπ. Όλοι αυτοί οι "παράγοντες", συνιστούν παράγοντες πραγματικής αποσταθεροποίησης της κατάστασης, ανασφάλειας και όχι ασφάλειας».

Χαρακτήρισε «επικίνδυνες προσεγγίσεις» τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι «επειδή οι Αμερικανοί δεν τα βρίσκουν με τους Τούρκους, παρότι το θεωρούν προνομιακό οικόπεδο στα γεωπολιτικά τους, απ' αυτό μπορεί να ωφεληθούμε». Αναφέρθηκε στο παζλ των ανταγωνισμών στην περιοχή μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Τουρκία «στην αγκαλιά της Ρωσίας», όπως επίσης δεν θέλουν την Τουρκία να έχει ισχυρή και κυρίως ηγεμονεύουσα θέση στην περιοχή, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δεν την θέλουν και αντίπαλό τους.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παίζουν τον δικό τους ρόλο για την εξυπηρέτηση των δικών τους στόχων, στηρίζοντας, πχ τους Κούρδους ώστε να έχουν παρέμβαση και ρόλο στην Συρία σε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά και με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν, αλλά και την Κίνα, ενώ «παίζουν παιχνίδια» και στο εσωτερικό της Τουρκίας και με άλλα κόμματα πέραν του ΑΚΡ και τόνισε:

«Οι ΗΠΑ διόλου δεν ενδιαφέρονται για το ποια είναι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή μια γενικά αίσθηση καλής γειτονίας στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα δικά τους πολιτικά, εμπορικά, στρατιωτικά, οικονομικά συμφέροντα, αυτά θα υπηρετήσουν στην περιοχή, αυτά προωθούν».
Ερωτηθείς αν η Τουρκία «εργαλειοποιεί» σιγά-σιγά την τουρκοποίηση του Αιγαίου, απάντησε ότι «προσπαθούν να εδραιώσουν την παρουσία τους εκεί».

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης δεν συνηγορούν στην φιλία και την συνεργασία των λαών, όπως δεν συνηγορούν η ενίσχυση της βάσης της Σούδας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, αλλά και του Αράξου που είναι έτοιμη να υποδεχθεί πυρηνικά αμερικάνικα όπλα, ενώ ομοίως δεν συνηγορεί και η ενίσχυση των βάσεων σε γειτονικές χώρες. «Η λύση βρίσκεται μόνο στην κινητοποίηση και του ελληνικού λαού και του τούρκικου λαού και των γειτονικών βαλκανικών λαών και του κυπριακού λαού και των λαών της Μέσης Ανατολής, σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιβάλλουν οι εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και οι διεθνείς ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι «πάνε πακέτο» οι εξελίξεις με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο με το θέμα της πΓΔΜ, καθώς «στα Βαλκάνια ανταγωνιστικά συμφέροντα και μάλιστα είναι ακριβώς τα ίδια δηλαδή είναι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα κλπ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις που έχουν οικονομικά συμφέροντα». Επισήμανε δε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να έχουν υπό την επιρροή τους την πΓΔΜ, την Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, ενώ ταυτόχρονα επενδύουν και στην εδραίωση των στρατιωτικών τους βάσεων.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα ψήφιζε στη Βουλή ονομασία «Gorna Macedonia, αλλά με διεθνή συμφωνία τέρμα ο αλυτρωτισμός, δεκτό το απαραβίαστο των συνόρων κλπ» απάντησε «όχι, αυτά είναι λόγια του αέρα».

«Εμείς βάζουμε συγκεκριμένο ζήτημα, ναι μεν σύνθετη ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα καθορίζει ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, αλυτρωτισμοί, που σημαίνει δεν υπάρχει "μακεδονικό" έθνος, δεν υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα, δεν υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία συνιστούν λόγους αλυτρωτισμού, διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας. Αλλά αυτά υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που σημαίνει ότι από αυτό το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξουν» υπογράμμισε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)