Σε πεδίο οξύτατων αντιπαραθέσεων «περί τα διαδικαστικά», καθώς και μετωπικών συγκρούσεων «στο όνομα της διαφάνειας», μετατρέπεται από νωρίς σήμερα το πρωί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου: Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συζητήσει και να αποφανθεί θετικά ή αρνητικά επί της προτάσεως των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, η οποία αφορά τη σύμφωνα με κατάθεση τριών προστατευόμενων μαρτύρων «εμπλοκή» δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων.
Η έναρξη της συνεδρίασης αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια συζητήσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στη διάσκεψη των προέδρων, και αφορά το πόσες κάλπες θα πρέπει να στηθούν αργά τη νύχτα – ίσως και μετά τα μεσάνυχτα, για τη μυστική ψηφοφορία. Η πλειοψηφία επιμένει στη θέση της για δέκα κάλπες – όσα δηλαδή και τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, σε μια διαρκή προσπάθεια, όπως σχολιάζεται στους διαδρόμους της Βουλής, να διατηρούνται δυσμενείς για τους πολιτικούς αντιπάλους της σημερινής συγκυβέρνησης πολιτικές εντυπώσεις, ή και για να αναδειχθούν, ενδεχομένως, «διαφοροποιήσεις» από τον χώρο της αντιπολίτευσης, για ορισμένα εκ των προσώπων αυτών.
Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση και ειδικότερα η αξιωματική εγείρει ζήτημα μόνο μιας κάλπης. Το κεντρικό επιχείρημα εδώ είναι πως η «παραπεμπτική πρόταση» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο «διά ταύτα», επί του οποίου δηλαδή καλείται η Ολομέλεια να αποφανθεί, δεν κάνει λόγο για αδικήματα συνδεδεμένα με πρόσωπα – κάτι που θα αιτιολογούσε τις δέκα κάλπες. Η επίμαχη πρόταση εισηγείται τη συγκρότηση της επιτροπής «προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις» για τα πρόσωπα που καταγράφονται στη δικογραφία και ειδικότερα για «δωροληψία, δωροδοκία» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», με την παράλληλη σημείωση ότι «σε αρνητική περίπτωση», αν με άλλα λόγια κριθεί η Βουλή αναρμόδια, «να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης».
«Στη φάση που βρισκόμαστε κανείς δεν είναι ούτε πάει για κατηγορούμενος ή ένοχος», σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε εξ αφορμής της απόφασης να δοθούν μόνο 20-25 λεπτά στους αναφερόμενους να μιλήσουν, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι ο χρόνος αυτός είναι επαρκής. Στη συνεδρίαση θα μιλήσουν 24 βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, τέσσερις υπουργοί (Δικαιοσύνης και Υγείας), οι πολιτικοί αρχηγοί και, φυσικά, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία. Τέλος, σημειώνεται ότι το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά εξέδωσε ανακοίνωση για τον σχολιασμό που έτυχαν οι δηλώσεις στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «αντί να βλέπουν τις δηλώσεις του συνολικά, διάφοροι τιμητές επιχειρούν να χτίσουν ένα σαθρό οικοδόμημα αθλιοτήτων και ψόγων προς τον υπουργό Εξωτερικών».