Μήνυση Βενιζέλου κατά «Σαράφη»

Μήνυση Βενιζέλου κατά «Σαράφη»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση κατά του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αλλά και των αυτουργών και συνεργών του στην τέλεση των αδικημάτων της ψευδορκίας και της βαριάς συκοφαντικής δυσφήμησης εις βάρος του, κατέθεσε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, πέρα από την ποινική δίωξη και τιμωρία, ζητεί να αρθεί το καθεστώς ανωνυμίας του μάρτυρα, «προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος της αξιοπιστίας του, της σχέσης του με τη Novartis, της οικονομικής του κατάστασης και εν γένει των κινήτρων και των σκοπών του».

Στο κείμενο της μήνυσης σημειώνεται πως η αναφορά από τον μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» σε φυλλάδιο της Novartis τον Μάιο του 2012, στο οποίο φέρεται να αναγράφεται το όνομα του κ. Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών (με ένδειξη χορήγησης 20.000 ευρώ για προωθητικές ενέργειες της εταιρείας) είναι πλήρως ανυπόστατη, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος είχε αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ από τις 21/3/2012. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ αυτών βεβαίως και η Novartis, εάν είχαν έναν πολιτικό που θεωρούσαν εχθρικό, αυτός ήμουν εγώ, καθώς με το “κούρεμα” του δημοσίου χρέους (PSI) που οργάνωσα ως υπουργός Οικονομικών, από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 4 δισ. 860 εκατ. που είχαν λάβει περικόπηκαν (“κουρεύτηκαν”) ποσά συνολικού ύψους 2 δισ. 250 εκατ. ευρώ», τονίζει στη μήνυσή του ο κ. Βενιζέλος.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης πως «ποτέ στη δημόσια διαδρομή μου δεν συνάντησα ούτε τυχαία τον κ. Φρουζή ή άλλο εκπρόσωπο της εταιρείας», ενώ υπογραμμίζει πως η αναφορά από τον προστατευόμενο μάρτυρα περί του προέδρου του ΕΟΦ Δ. Λιντζέρη ως «ταμία μου στον χώρο της Υγείας» έχει προέλθει αποκλειστικά «εξ ακοής» από τον καταγγελλόμενο από αυτόν κ. Φρουζή. «Στα έγγραφα των αμερικανικών αρχών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία δεν αναφέρεται καν το δικό μου όνομα, ούτε του κ. Λιντζέρη», σημειώνεται στη μήνυση.

Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως «τα αποσπάσματα της κατάθεσης του ανώνυμου και άρα μειωμένης αποδεικτικής αξίας μάρτυρα, ένα αναφερόμενο σε δήθεν γεγονός αυταποδείκτως ψευδές και ένα αναφερόμενο σε ψευδογεγονός, εκλήφθηκαν από τους εισαγγελείς ως λεχθέντα με μαρτυρική βεβαιότητα που οδήγησε στη διαβίβαση της κατάθεσης του μάρτυρα στη Βουλή».

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ακόμα πως ο πρωθυπουργός, υπουργοί και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ προαναγγέλλουν σχεδόν ένα χρόνο πριν τις κατηγορίες, επιδεικνύοντας «προφητική γνώση της μετέπειτα δικογραφίας και ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή