ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Θάνου δεν μπορεί να μας εκφοβίσει

gg-enosis-dikaston-kai-eisaggeleon-i-thanoy-den-mporei-na-mas-ekfovisei-2235109

Δριμύ κατηγορώ για άλλη μια φορά από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την παρέμβαση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για την υπόθεση Novartis.

Ο γενικός γραμματέας της ένωσης μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ, χαρακτήρισε την παρέμβαση Θάνου θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη, συμπληρώνοντας πως η δήλωσή της περιέχει και απειλή «όταν λέει ότι η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου είναι μη νόμιμη».

«Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πούνε;»  ανέφερε μάλιστα ο κ. Σαλάτας και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και στους δικαστές του πρώτου βαθμού όμως οι δικαστές που είναι στο εφετείο είναι από 20-35 χρόνα δικαστές, έχουν άλλη εμπειρία, έχουν δικάσει πολλές υποθέσεις».

Ο κ. Σαλάτας διευκρίνισε ακόμη οτι «αν αδρανήσει η διοίκηση μπορούν 20 δικαστές του εφετείου με τις ανάλογες υπογραφές να κινήσουν διαδικασία σύγκλησης της ολομέλειας του Εφετείου. Είναι πραξικόπημα αυτό; Πλήττεται το κύρος της δικαιοσύνης από αυτό; γιατί τα γράφουν αυτά;».

Παράλληλα σχολίασε ότι  «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφέτες που τυχόν επιλεγούν μετά από μια τέτοια διαδικασία θα είναι οι καλύτεροι και οι πιο αμερόληπτοι».

Τέλος, επισήμανε οτι: «Εμείς οι δικαστές πρέπει τώρα να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, να το δείξουμε αυτό ώστε ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μέλημά μας, δεν είναι μέλημα μας να έχουμε σωσίβιο στους πολιτικούς»  και συμπλήρωσε με νόημα οτι «η κυρία Θάνου είναι η τελευταία που μπορεί να μιλάει αν είναι νόμιμη η σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου, γιατί κάνουμε σκέψεις τι ολομέλεια συγκάλεσε για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών. Δεν μπορεί να εκφοβίζει τους δικαστές».