ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό Ιμίων από Τούρκους στην Κύπρο

skiniko-imion-apo-toyrkoys-stin-kypro-2235131

Το ιταλικό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έκανε μια ακόμη προσπάθεια να φτάσει στον στόχο «Σουπιά» ωστόσο απειλήθηκε από τουρκικά πλοία.

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων της εταιρείας ΕΝΙ, το γεωτρυπανο SAIPEM 12000 προσπάθησε αρχικά να κατευθυνθεί στη θέση «Σουπιά» όμως στη συνέχεια παρενοχλήθηκε γύρω στις 11:00 από πέντε τουρκικά πλοία και ο καπετάνιος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω. Το συμβάν επιβεβαίωσε και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

«Δυστυχώς μετά από κάποια πορεία, το γεωτρύπανο παρενοχλήθηκε από πέντε πολεμικά τουρκικά πλοία και υπό την απειλή ο καπετάνιος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Το επεισόδιο ήταν ίδιο με την προηγούμενη φορά. Πρόκειται για αναβολή της συγκεκριμένης γεώτρησης όχι των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο ίδιος. 

Γύρω στις 10.30 το γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000 σήκωσε άγκυρα. Πλέον – σύμφωνα με το στίγμα του χάρτη – το Saipem 1200 κατευθύνεται στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι για 2 έως 4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.

skiniko-imion-apo-toyrkoys-stin-kypro0

Ως πλήγμα, ακόμη και απειλή, για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την παρεμπόδιση της γεώτρησης, ο πρώην Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης, ενώ πρόσθεσεσ ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε αποτελεσματική άμυνα και ασφάλεια, θα ήταν λιγότερο πιθανό για την Τουρκία να προβεί στις ενέργειές της στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). 

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατταλίδης σημειώνει ότι είναι στρατηγικής σημασίας να διατηρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου, ενώ καταγράφει και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, αν και όπως επισημαίνει, η έκβαση του τελευταίου καθίσταται απρόβλεπτη, λόγω της τουρκικής στάσης. «Θα πρέπει να καταβληθούν από την κυπριακή Κυβέρνηση και από όλους τους ενδιαφερόμενους επίμονες προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έφτασαν στο Κραν Μοντανά και εντός των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ», είπε.

Με την επανέναρξη των συνομιλιών και την επιτυχή τους κατάληξη, συνεχίζει, θα μπορούσαν να ωφεληθούν τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και το σύνολο του κυπριακού λαού, ενώ η πορεία αυτή θα επέτρεπε και στην Τουρκία να συμμετέχει νόμιμα και συμφωνημένα στις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα έχει ελπίδα να βρει σταθερότητα και εξέλιξη προς την ομαλότητα, ενώ μόνο μέσω αυτής της προσπάθειας θα διαφανεί εάν η Άγκυρα έχει αρχίσει μια πορεία προς ένα σχέδιο Β ή όχι, σημειώνει.

DHA: Παραλίγο σύγκρουση του γεωτρύπανου SAIPEM με τουρκικό πολεμικό

Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, που περιέγραφε τους διαλόγους μεταξύ του καπετάνιου του Saipem12000 και ενός εκ των τουρκικών πλοίων. «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά», φέρεται να είπε ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000. 

Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ