ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέκλινγκ από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις

reklingk-apo-to-oikonomiko-foroym-ton-delfon-h-ellada-tha-synechisei-na-chreiazetai-metarrythmiseis-2236942

«Το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει διαχειρίσιμο», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεγκλινγκ σημείωσε ότι δεν είναι η ελάφρυνση πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση η Ελλάδα είναι η ανάπτυξη»

Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο για να ανακάμψει από την κρίση, προσέθεσε στη συνέχεια, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η χώρα σύντομα δεν θα χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να είναι αναγκαίες.

«Το να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία, θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα διαρκέσει πολύ μετά το τέλος του προγράμματος του ΕSM (σ.σ.: που αναμένεται τον Αύγουστο). Αυτό είναι το πιο σημαντικό μου μήνυμα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρόεδρος του ESM υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και το χρέος της διαχειρίσιμο, επισημαίνοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και όχι η ελάφρυνση. «Η πρόσθετη ελάφρυνσή του δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να συμβεί, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Αυτό που η Ελλάδα πρωταρχικά χρειάζεται είναι η ανάπτυξη, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και μια οικονομία φιλική προς την επιχειρηματικότητα, με επαρκή δημόσια διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Ρέκλινγκ ανέφερε ότι ο ESM διαθέτει στην εργαλειοθήκη του την προληπτική γραμμή στήριξης, τονίζοντας ότι «σήμερα ωστόσο είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε αν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

«Είναι στο χέρι της Ελλάδας αν θα το ζητήσει. Προς το παρόν η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης», προσέθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως δεδομένου ότι ο EFSF και ο ESM είναι με διαφορά οι δύο μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας πάνω από το 50% του δημόσιου χρέους της, είναι πολύ σημαντικό για τους δύο θεσμούς η οικονομία να ευημερεί και τα δάνεια της χώρας να αποπληρωθούν. «Οι πιστωτές της Ελλάδας έκαναν σημαντικές προσπάθειες στο παρελθόν για να γίνει αυτό δυνατό και θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο», διαβεβαίωσε.

Υπενθύμισε ότι στους επόμενους μήνες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αν η Ελλάδα όντως χρειάζεται ελάφρυνση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του χρέους της. Στο τραπέζι θα πέσουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επέκτασης της ωρίμανσης, η παραίτηση από την πληρωμή κάποιων τόκων σε μέρος των δανείων του EFSF, καθώς και η αναδιανομή, πίσω στη χώρα, των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα, που σήμερα διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Η δήλωση του Eurogroup ήταν πολύ ακριβής ως προς το τι μπορεί να γίνει, παρότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα μέτρα αυτά τελικά θα χρειαστούν στο τέλος του προγράμματος, ούτε πόσο απαραίτητα θα είναι», τόνισε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ένα από τα συμφωνηθέντα benchmarks είναι η διατήρηση πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% στο ΑΕΠ μέχρι το 2022 και για αυτό η επίτευξη ανάπτυξης είναι απαραίτητη.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, επισήμανε, θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μηχανισμό που θα προσδιορίσει τι μέλλει γενέσθαι αν η ανάπτυξη δεν ανέλθει στο ύψος των προσδοκιών ή είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών: άλλωστε, οι χώρες- πιστωτές αναλαμβάνουν το ρίσκο των δανείων μέσω του ESM και δεν θέλουν να αναλάβουν περισσότερο (ρίσκο) από ό,τι χρειάζεται, καθώς αυτό θα είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους πίσω στην πατρίδα. Τέτοιος μηχανισμός θα σχεδιαστεί στους επόμενους μήνες, αλλά είναι πολύ πρώιμο να πούμε σήμερα πώς ακριβώς θα μοιάζει», σημείωσε.

Κοιτάζοντας μπροστά, τόνισε, πιθανά μακροπρόθεσμα μέτρα, θα διαφυλάξουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο ακόμη απώτερο μέλλον. Παρότι αυτό είναι στην πραγματικότητα περισσότερο μια δήλωση προθέσεων, σημείωσε, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μακροχρόνιοι εταίροι, κι αυτή η διαβεβαίωση είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη χώρα, καθώς δημιουργεί στους πολίτες και στις αγορές την πίστη ότι αν κάτι απρόβλεπτο συμβεί, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

«Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της μόνο αν συνεχίσει να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις πολιτικής. Θα χρειαστεί πολλή επιμονή (στις προσπάθειες), για να ανακτήσει τη διαρκή εμπιστοσύνη των επενδυτών και να θέσει την οικονομία της σε διατηρήσιμο έδαφος. Η Ελλάδα όμως, δεν είναι μόνη της. Είναι μέρος της Ευρώπης (..) Κι έτσι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα της. Ιδίως ο ESM», κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Δείτε ζωντανά την τέταρτη μέρα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς:

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)