ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Ο σεβασμός της διαφορετικότητας ένα από τα βασικά καθήκοντα του δημοκρατικού πολίτη

paylopoylos-o-sevasmos-tis-diaforetikotitas-ena-apo-ta-vasika-kathikonta-toy-dimokratikoy-politi-2237302

«Τα παιδιά από μικρή ηλικία μέσα στο σχολείο πρέπει να μάθουν ότι οφείλουν να συμπεριφέρονται ως δημοκρατικοί πολίτες. Και ένα από τα βασικά καθήκοντα του δημοκρατικού πολίτη είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρετίζοντας την τελετή βράβευσης των νικητών του πανελλήνιου σχολικού διαγωνισμού, με θέμα: «Λέμε "όχι" στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό».

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο για τη διοργάνωση του διαγωνισμού και υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή «εκπέμπει σημαντικούς συμβολισμούς».

«Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι χρήσιμος, γιατί όταν σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, σεβόμαστε τον Άνθρωπο, την αξία και την προσωπικότητά του» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι αυτός ο σεβασμός είναι η βάση της αλληλεγγύης, «πάνω στην οποία οφείλουμε να χτίσουμε τόσο τη δική μας κοινωνική συνοχή, όσο και τη συνοχή στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος μάλιστα ότι η Αλληλεγγύη είναι ιδρυτική αρχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με βάση την Διακήρυξη Σουμάν του 1950».

paylopoylos-o-sevasmos-tis-diaforetikotitas-ena-apo-ta-vasika-kathikonta-toy-dimokratikoy-politi0

Ο κ. Παυλόπουλος, εξάλλου, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, ως πρόκληση για τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό και, απευθυνόμενος και στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες, τόνισε ότι φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οποιος τρέφει τέτοια συναισθήματα δε μπορεί επάξια να είναι Ευρωπαίος πολίτης» υπογράμμισε και προέτρεψε: «Να σεβόμαστε όσους πρόσφυγες έχουν ζητήσει καταφύγιο στη χώρα μας και την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ