O Tσίπρας σε ρόλο γεφυροποιού

O Tσίπρας σε ρόλο γεφυροποιού

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά τους βανδαλισμούς καταστημάτων στις κεντρικότερες εμπορικές οδούς της Αθήνας και με την κυβέρνηση να δέχεται πυρά και σφοδρές επικρίσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της ασφάλειας με αιχμή την κριτική για ανοχή στη δράση ομάδων που προβαίνουν σε καταδρομικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αντιστρέψει αυτή την εικόνα και να αποκαταστήσει τη γενικευμένη αίσθηση ότι τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του.

Με αφορμή τα εγκαίνια, χθες, του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, ο κ. Τσίπρας εξήρε τη «σημασία και την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών». Παράλληλα, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες έχουν διαρραγεί, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες επικρίσεις του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα προς το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ., δεν εφείσθη επαίνων και ευχαριστιών προς τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού καταδεικνύει ότι, υπό την πίεση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης και της δεδομένης υστέρησης των κυβερνητικών επιδόσεων στην ασφάλεια, η οποία αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, το Μαξίμου κάθε άλλο παρά διατεθειμένο είναι να παραχωρήσει έδαφος στην αντιπολίτευση και βγαίνει μπροστά για να διεκδικήσει και την ατζέντα της ασφάλειας ως πεδίο λαμπρών κυβερνητικών επιτευγμάτων. Ετσι, ο πρωθυπουργός μίλησε χθες για «συσσωρευμένες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια για την Ελληνική Αστυνομία», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σπουδαία δουλειά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας, του επαγγελματισμού, αλλά και του βαθέματος της δημοκρατίας».

Αναφέρθηκε δε σε δύο στρεβλώσεις, τις οποίες, όπως είπε, η κυβέρνησή του κλήθηκε να αντιμετωπίσει, προσδίδοντας, κατ’ αρχήν, ταξικό χαρακτήρα στις πολιτικές ασφάλειας προηγούμενων κυβερνήσεων, τις οποίες κατηγόρησε ότι θεωρούσαν ότι η ασφάλεια των πολιτών σε κάποιες περιοχές ήταν σημαντικότερη από ό,τι η ασφάλεια κάποιων άλλων πολιτών σε άλλες περιοχές. Κατά δεύτερον, μίλησε για αδιέξοδη και αναποτελεσματική κατασταλτική πολιτική, που εφαρμοζόταν στο παρελθόν. Επρόκειτο για μια αναφορά – απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι περιορίζει συχνά σε ρόλο παρατηρητή την αστυνομία, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δράση των διαφόρων ομάδων που δρουν στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά και μία αναφορά προς κατευνασμό του εσωκομματικού ακροατηρίου, που, προφανώς, κάθε άλλο παρά με ευχαρίστηση θα αντιμετωπίσει μια κυβερνητική στροφή στην ατζέντα ασφάλειας, όσο προσεκτική και αν είναι αυτή.

«Ικανά στελέχη»

Οσον αφορά το αστυνομικό προσωπικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έχει άξια και ικανά στελέχη σε κάθε γωνιά της χώρας, έτοιμα να επιτελέσουν το καθήκον τους με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια». Φρόντισε δε να ευχαριστήσει το προσωπικό αυτό, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ., που, όπως είπε, βρίσκονται καθημερινά στη μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα και στο πλευρό των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή