Ανοικτή γραμμή με Λευκωσία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας αναφορικά, κατ’ αρχάς, με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται για οκτώ ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης επικρατεί στην Αθήνα. Παράλληλα, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία υπάρχει διαρκής επικοινωνία για τις τουρκικές κινήσεις και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ήδη από προχθές τα πλοία του αμερικανικού έκτου στόλου έχουν ξεκινήσει την προγραμματισμένη άσκησή τους με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δέχθηκε ως ενθύμιο ένα κλαδί ελιάς και σχολίασε: «Ας ελπίσουμε αυτός ο κλάδος ελιάς να έχει έναν ευρύτερο συμβολισμό στις μέρες τις κρίσιμες που διανύουμε. Ας συμβολίζει την ειρήνη, τη συνεννόηση και τη συνεργασία τόσο των κοινωνικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας όσο, όμως, και όλων των πλευρών που συναπαρτίζουν αυτή την εύθραυστη γειτονιά στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης».

Η αμερικανική στάση στα πράγματα είναι αρκετά κρίσιμη για την Αθήνα σε αυτή τη συγκυρία, όπως έχει φανεί και στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ. Υπό αυτή την έννοια, αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του κ. Κοτζιά, που, μεταξύ άλλων, στις 15 Μαρτίου θα δώσει διάλεξη στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη, είναι προγραμματισμένη. Το υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Κοτζιά δεν είναι ακόμα γνωστό, ωστόσο η επίσκεψή του στις ΗΠΑ σε αυτή την καμπή ευλόγως προκαλεί ενδιαφέρον. Τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε, επίσης, αναφορά στο δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιεί τους πόρους που βρίσκονται στην ΑΟΖ της. Προχθές το βράδυ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις τελευταίες τουρκικές απειλές, απάντησε ότι «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην ΑΟΖ της». Ο ίδιος αξιωματούχος επανέλαβε την, επίσης, πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ανάμεσα στις δύο κοινότητες. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», είπε και αποθάρρυνε, ταυτόχρονα, «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε χθες (ΣΚΑΪ) η Αθήνα και η Λευκωσία, «ως πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή», να μην παρασυρθούν από το σκηνικό έντασης που επιδιώκει η Τουρκία. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει υποστεί τροποποιήσεις και προχωρά κανονικά. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης εξέφρασε την άποψη (Θέμα 104,6) ότι η σύλληψη των στρατιωτών στον Εβρο ήταν προσχεδιασμένη και οργανωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή