Προτάσεις Μητσοτάκη για τα χρέη προς το δημόσιο

Προτάσεις Μητσοτάκη για τα χρέη προς το δημόσιο

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 2η Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών για τις ΜμΕ που διοργανώνει η ΓΣΕΒΒΕ.

«Το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι αποτυχημένο οικονομικά και είναι απαξιωμένο και στην ίδια την κοινωνία. Γι’ αυτό και η αλλαγή μείγματος πολιτικής, με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στην εργασία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εχω δεσμευθεί για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% εντός μίας δεκαετίας, από το 29% που είναι σήμερα, για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και για καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα στο 9%. Εχουμε δεσμευθεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μίας δεκαετίας, για αύξηση ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ, ώστε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε την ίδρυση και λειτουργία μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών» τόνισε και συνέχισε:

«Για εμάς, κωδικοποιημένα, οι άμεσες προτεραιότητες είναι τρεις: Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για λιτό και αποτελεσματικό κράτος, επενδύσεις για να έρθουν δουλειές και στήριξη των νέων και των πιο αδύναμων».

«Και πέρα από τη μείωση των φόρων ενισχύουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις με υπεραποσβέσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 200% για νέες επιχειρήσεις παγίων και διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη» επεσήμανε.

«Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα μειώσει τον φόρο στις επιχειρήσεις στο 25%. Μα τόσο τον βρήκε. Αυτός τον αύξησε στο 29% και τώρα δήθεν το ξαναθυμήθηκε γιατί ξέρει ότι εμείς θα τον μειώσουμε στο 20%. Πόσο αξιόπιστη είναι μία κυβέρνηση που υπόσχεται μείωση φόρων που η ίδια αύξησε;» υπογράμμισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η ιδιωτική κατανάλωση συνέχισε να μειώνεται κατά 1%. Τελικά, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 ήταν ο μισός από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Ολες οι αναπτυγμένες χώρες, εκτός από εμάς, είδαν την οικονομία τους να τρέχει πολύ ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν» συνέχισε.

«Τολμηρή ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε συνολική, τολμηρή ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Μία τέτοια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι καταλύτης για να πάρει μπρος η οικονομία και αναγκαία προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου παραγωγικού μηχανισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του.

Δίνοντας το περίγραμμα είπε ότι θα διαγραφούν οι ανείσπρακτες εισφορές, ενώ όσες οφειλές κριθούν εισπράξιμες θα υπαχθούν σε συμφωνία με τους δανειστές σε μία ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις. Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη ενώ για μεγαλύτερες θα λαμβάνονται υπόψη επιπλέον οικονομικά κριτήρια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι στόχος είναι η προστασία των φτωχών νοικοκυριών και των ευάλωτων επιχειρήσεων.

«Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο δεν υπάρχει»

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο:

«Καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει, γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί σε μέτρα λιτότητας με μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Εχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σε αυξημένη επιτήρηση. Τις δεσμεύσεις ήδη τις έχει αναλάβει, άρα ποιον κοροϊδεύουν; Οσο για την φθηνή χρηματοδότηση, η κυβέρνηση κάνει την επιλογή να μην ζητήσει τα αδιάθετα χρήματα 27,5 δις του τρίτου μνημονίου, αλλά αντίθετα οικοδομεί ένα απόθεμα με πολλαπλάσια επιτόκια. Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο γρήγορα αυτό το απόθεμα θα εξανεμιστεί αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μοιράζει κούφιες υποσχέσεις. Η φθηνή χρηματοδότηση είναι συνάρτηση της αξιοπιστίας και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που η κυβέρνηση δεν τα διαθέτει». 

Ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ανέπτυξε την πρότασή του για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αφήνει περιθώριο στην λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και χάρη σε αυτές στέκεται ακόμη όρθια η ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες στην οικονομία όπως προκύπτουν από μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ και από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας:

«Το επίπεδο ευημερίας των νοικοκυριών σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το διαθέσιμο εισόδημα συνέχισε να μειώνεται το 2017, ένα στα τρία νοικοκυριά διαθέτει κάτω από 10.000 ευρώ… Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 1%, για αυτό και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,4%, ήταν τελικά ο μισός από ό,τι αρχικά προβλεπόταν… Την τελευταία τριετία η Ελλάδα συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη. Ολες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υψηλοτερο ρυθμό. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι θετική αλλά οι θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμοιβόμενες. Το 20% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και το 55% είναι σε κάποια ρύθμιση. Οι οφειλές των ιδιωτών ξεπέρασαν τα 100 δισ. και έχουν ληφθεί μέτρα για ένα εκατομμύριο οφειλέτες… Η σύνταξη παραμένει η βασικότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά νοικοκυριά».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει τέλος στην ανομία»

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, στην εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Απευθυνόμενος προς το κοινό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σημείωσε ότι «σαν να μην φθάνουν οι οικονομικές δυσκολίες, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κρούσματα καταστροφών από κουκουλοφόρους που αποκτούν πια χαρακτηριστικά κανονικότητας… Είναι αυτό ένα περιβάλλον σκοτεινό. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει».

Εγγυήθηκε ότι «η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει τέλος στην ανομία» και σημείωσε:

«Το ελληνικό κράτος δεν θα ανέχεται πράξεις ή απειλές βίας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα προστατεύονται. Θα δώσουμε στην αστυνομία την πολιτική κάλυψη για να επιτελέσει την αποστολή της».

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT