Κίνημα… αντιπαραθέσεων στο παρά πέντε του συνεδρίου

Κίνημα… αντιπαραθέσεων στο παρά πέντε του συνεδρίου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμο χαρακτήρα αποκτά μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις το αυριανό πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής που λαμβάνει χώρα στη σκιά της ακύρωσης των σημερινών εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη συνέδρων, καθώς στο παρά πέντε του ιδρυτικού συνεδρίου έχει ανοίξει σχεδόν ολόκληρη η βεντάλια των εσωτερικών θεμάτων, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η αιφνιδιαστική απόφαση της Φώφης Γεννηματά την περασμένη Πέμπτη, να οριστούν και οι 2.700 υποψήφιοι ως σύνεδροι, μπορεί να αποδόθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη ως κίνηση «ανοίγματος» της διαδικασίας, ωστόσο ήγειρε αντιδράσεις κυρίως όσον αφορά στο πολιτικό μήνυμα που στέλνει «ένα σώμα που έχει διοριστεί».

Το παζλ που σχηματίζεται, πλέον, στην εσωτερική σκακιέρα είναι πολύπλοκο, καθώς στη διαιρετική τομή του δίδυμου Γεννηματά – Θεοδωράκη, που το προηγούμενο διάστημα μονοπώλησε το ενδιαφέρον λόγω των διαφοροποιήσεων του προέδρου του Ποταμιού σε Μακεδονικό και Novartis, προστίθεται και η αναβίωση των διαφορών Γεννηματά – Ανδρουλάκη, καθώς η απόφαση της επικεφαλής του Κινήματος να διοριστούν οι σύνεδροι ανοίγει εκ νέου τις πληγές με τον δεύτερο τη τάξει στις εκλογές.

Τα επιχειρήματα

Ο κ. Θεοδωράκης επιχειρηματολογούσε όλο το προηγούμενο διάστημα υπέρ μιας τέτοιας απόφασης, λέγοντας πως μόνο μέσω της «αναλογικής τοποθέτησης» των συνέδρων θα δοθεί φωνή σε όλους όσοι συναποτελούν το εγχείρημα. Αντίθετα, υποστήριζε ο κ. Θεοδωράκης, με τις εκλογές από τη «βάση» θα έπαιρναν τον λόγο, πριν καν σχηματιστεί ο νέος φορέας, οι κομματικοί μηχανισμοί και οι «φατρίες», όταν στόχος πρέπει να είναι η αποδυνάμωσή τους ώστε «να αναδυθεί το νέο».

Στον αντίποδα ο κ. Ανδρουλάκης, που είχε προτείνει να είναι όλοι οι σύνεδροι εκλεγμένοι, θεωρεί πως μόνο δίνοντας τον λόγο στους πολίτες που ενεγράφησαν μέλη του νέου φορέα θα ανοιχτεί το κόμμα «εκτός κλειστών γραφείων», θα αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση το εγχείρημα και τελικά θα «λάβει υπόψη» τις 210.000 που προσήλθαν στις κάλπες τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, αποφάσεις σαν αυτή της περασμένης Πέμπτης «αδυνατίζουν το εγχείρημα» και δίνουν την εικόνα πως λίγοι αποφασίζουν για τους πολλούς. Πηγές πάντως κοντά στον ευρωβουλευτή σημείωναν πως δεν είναι εκείνος που «θα δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξη», προτάσσοντας το «παραταξιακό συμφέρον». Η στάση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές και ως στρατηγική με «υποθήκη για το μέλλον».

Η Χαρ. Τρικούπη, πάντως, αντιπαραβάλλει στις απόψεις του κ. Ανδρουλάκη το επιχείρημα πως η απόφαση του «διορισμού» των 2.700 συνέδρων ήταν ακριβώς αποτέλεσμα του ανοίγματος της διαδικασίας εγγραφής νέων μελών, που έφθασαν τις 130.000, κάτι που αποτυπώνει πως οι ακολουθούμενες διαδικασίες δεν οδηγούν σε «κλειστό κλαμπ».

Την ίδια ώρα τα υπόλοιπα μέλη του πολιτικού συμβουλίου συμφώνησαν με την απόφαση της κ. Γεννηματά, βάζοντας ωστόσο αστερίσκους. Χαρακτηριστικά, στενοί συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη τόνιζαν πως ο δήμαρχος Αθηναίων είναι πάγια υπέρ των εκλογικών διαδικασιών, καθώς ο διορισμός ως πολιτική πράξη στέλνει «λάθος μήνυμα». Προσέθεταν, ωστόσο, πως στην παρούσα φάση προέχει να πραγματοποιηθεί επιτυχώς το συνέδριο και τα οργανωτικά ζητήματα να μην ξεπεράσουν την πολιτική ουσία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος επικεντρώνεται στην επιτυχία του εγχειρήματος, εκφράζοντας τον φόβο πως «οι οργανωτικές διαμάχες μπορεί να το ακυρώσουν».

Η «αναλογικότητα»

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα στο πώς θα συγκροτηθούν τα όργανα του νέου φορέα, κάτι που θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης στο αυριανό πολιτικό συμβούλιο. Εχοντας πλέον ως δεδικασμένο την απόφαση για τους συνέδρους, πρέπει να αποσαφηνιστεί με ποια φιλοσοφία θα συγκροτηθούν τα όργανα του νέου κόμματος και κυρίως η Κεντρική Επιτροπή, με πιο πιθανό σενάριο τούτη την ώρα να ακολουθηθεί η ίδια λογική και να υπάρξει «αναλογικότητα». Σε αυτή την περίπτωση βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αντίδραση Ανδρουλάκη, που αναμένεται να επιμείνει στην αρχική απόφαση να είναι 50% διορισμένοι και 50% εκλεγμένοι.

Τούτων δοθέντων φαίνεται πως το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος, που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, ουσιαστικά θα επιβεβαιώσει την πολυτασικότητα του νέου φορέα και θα λειτουργεί μέχρι νεωτέρας ως «ομπρέλα» των κομμάτων, φορέων και τάσεων που το συναποτελούν, προτείνοντας αλλά χωρίς να δεσμεύει για αποφάσεις τους υπόλοιπους, μέχρις τις επόμενες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή