ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσφορία ΠΑΣΟΚ για το τετ α τετ Τσίπρα – Θεοδωράκη

vouli1--5

Την ώρα που στα οργανωτικά θέματα εμφανίζονται προβλήματα, φαίνεται πως το ρήγμα μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη όσο πάει και βαθαίνει. Το προηγούμενο διάστημα η σχέση τους δοκιμάστηκε και κατά πολλούς έφθασε πολύ κοντά στο «διαζύγιο», καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεώρησαν πως ο πρόεδρος του Ποταμιού πατούσε κατά συρροήν «κόκκινες γραμμές», εκφράζοντας διαφορετικές θέσεις για τα κορυφαία ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το Μακεδονικό και η Novartis. Χαρακτηριστικό της νευρικότητας που επικρατούσε στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι πως στη Χαρ. Τρικούπη ενοχλήθηκαν με την εκδήλωση «Εθνικισμός vs Πατριωτισμός» που πραγματοποίησε το Ποτάμι, εκφράζοντας την άποψη πως «έκλεινε το μάτι» στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της λύσης του Μακεδονικού.

Τα τρέχοντα εθνικά θέματα δημιούργησαν νέα «πυκνά» σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών, κρατώντας την ανακωχή που έφερε η απόφαση της κ. Γεννηματά για τα οργανωτικά μόνο για μία ημέρα. Αφορμή ήταν η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στον Στ. Θεοδωράκη για να συζητήσουν από κοντά, αύριο Δευτέρα, την πρόταση του προέδρου του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο κ. Θεοδωράκης αποδέχθηκε την πρόταση με αποτέλεσμα στη Χαρ. Τρικούπη να σημάνει συναγερμός. Μέσω Twitter η επικεφαλής του Κινήματος Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του κ. Θεοδωράκη: «Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Το είπα στη Βουλή»

O κ. Θεοδωράκης σήκωσε το γάντι και απάντησε επίσης μέσω κοινωνικών δικτύων λέγοντας πως «το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

Κορυφαίες πηγές της Σεβαστουπόλεως σχολίαζαν λακωνικά, απαντώντας στην ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι μετά τα δημόσια και προσωποπαγή πυρά, πως «θα φανεί στο αυριανό πολιτικό συμβούλιο», με τις αντίστοιχες της Χαρ. Τρικούπη να τονίζουν με πρωτοφανή μέχρι τώρα έμφαση την ενόχλησή τους για τη συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη. Στη Χαρ. Τρικούπη εκτός των άλλων θεωρούν πολύ κακό και το timing της συνάντησης, καθώς την ίδια ώρα οι αποστάσεις που δείχνουν να παίρνουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αυξάνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως, μετά το Μακεδονικό, ο κ. Καμμένος, σχολιάζοντας τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών στον Εβρο, τους χαρακτήρισε «ομήρους», σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από το Μαξίμου.

Στο ΠΑΣΟΚ κορυφαίες πηγές σχολίαζαν πως ο κ. Θεοδωράκης δίνει επικοινωνιακή χείρα βοηθείας αποδεχόμενος το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Από το Ποτάμι αντιτείνουν πως στα εθνικά θέματα, «πατριωτικά» όπως τα λέει συνεχώς ο κ. Θεοδωράκης τελευταία, δεν τίθεται κανένα θέμα επικοινωνιακής διαχείρισης. Υπενθυμίζουν δε πως το Ποτάμι από την ιδρυτική του διακήρυξη «είχε ταχθεί εναντίον του λαϊκισμού και υπέρ της εθνικής συνεννόησης».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα που ανέκυψε με τη θετική ψήφο του κ. Βενιζέλου στην πρόταση της Ν.Δ. για προανακριτική επιτροπή για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πολάκη, Ξανθό και Κουρουμπλή, αρμόδιες πηγές της Χαρ. Τρικούπη υποβάθμιζαν το γεγονός λέγοντας πως δεν υπήρχε θέμα κομματικής πειθαρχίας, ως εκ τούτου ο καθένας μπορούσε να πράξει κατά το δοκούν. Σε αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, με την βαρύτητα που έχει η θέση του ως πρώην πρωθυπουργού.