Στη Λεμεσό το ερευνητικό της ExxonMobil

Στη Λεμεσό το ερευνητικό της ExxonMobil

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λεμεσό είναι ελλιμενισμένο από χθες το «Ocean Investigator», ένα από τα δύο πλοία που έχουν μισθωθεί από την ExxonMobil για τις έρευνες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Από την αμερικανική πλευρά αναμένεται ότι οι έρευνες θα εξελιχθούν φυσιολογικά, χωρίς προβλήματα, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Λευκωσία η πρέσβης των ΗΠΑ Καθλίν Ντόχερτι. «Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα» από την Τουρκία, δήλωσε. Επανέλαβε την πάγια αμερικανική άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα «να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της». Η κ. Ντόχερτι επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν «πως οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου θα πρέπει να καταμεριστούν δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος του νησιού, υπογράμμισε, «θα διευκόλυνε κατά πολύ την ανάπτυξη των πόρων και θα διασφάλιζε το όφελος όλων των Κυπρίων». Ουσιαστικά η πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος γι’ αυτό μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2018, όταν αναμένεται να φθάσει στην περιοχή το γεωτρύπανο της ExxonMobil. «Ελπίζω ειλικρινά ότι και οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο αυτό για να βρουν τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της νήσου», είπε.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δύο σημαντικές οργανώσεις Ελλήνων (HALC) και Αρμένιων (ANCA) στις ΗΠΑ δημοσίευσαν στην πέμπτη σελίδα των χθεσινών New York Times καταχώριση κατά της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 προς την Τουρκία. Παράλληλα, οι δηλώσεις του Ερντογάν προκαλούν αντιδράσεις και στη Βουλγαρία. Ο κ. Ερντογάν περιέγραψε τη βουλγάρικη πόλη Κάρτζαλι ως ευρισκόμενη εντός των «πνευματικών ορίων της Τουρκίας», μια δήλωση που θυμίζει όσα είχε πει λίγους μήνες νωρίτερα για τα «σύνορα της καρδιάς» του. Από το ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «τα σημερινά σύνορα έχουν εγκαθιδρυθεί από διεθνείς συνθήκες, έχουν αναγνωριστεί από όλα τα κράτη και δεν υπόκεινται σε αμφισβήτηση ή αναθεώρηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή