Μίτσελ για στρατιωτικούς, Κύπρο, ΠΓΔΜ

Μίτσελ για στρατιωτικούς, Κύπρο, ΠΓΔΜ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία συνολική εικόνα των γεωπολιτικών προκλήσεων της Ελλάδας αλλά και ειδικότερων ζητημάτων, όπως η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, είχε χθες τη δυνατότητα να αποκομίσει ο Γουές Μίτσελ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Αθήνα. Το πρωί, ο κ. Μίτσελ έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, σε μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση ως προς το πρωτόκολλο, αλλά πολύ ουσιαστική και δημιουργική, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Εν συνεχεία, ο κ. Μίτσελ είχε επαφές με αξιωματούχους του ΥΠΕΞ.

Το μεσημέρι ο κ. Μίτσελ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε το υπουργείο Εθν. Αμυνας όπου συνομίλησε με τον Π. Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Μίτσελ παρουσιάστηκε η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Προερχόμενος από το Βελιγράδι, την Πρίστινα και τα Σκόπια, ο κ. Μίτσελ θα συνεχίσει την περιοδεία του, με τελευταίο σταθμό τη Λευκωσία. Προχθές, στα Σκόπια όπου βρέθηκε, ο κ. Μίτσελ ενθάρρυνε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να βρουν λύση στο ονοματολογικό. Η τελική στάση του κ. Μίτσελ στη Λευκωσία συνδέεται, προφανώς, και με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις εντάσεις που παρατηρήθηκαν εκεί τους τελευταίους μήνες. Χθες, πάντως, στο λιμάνι της Λεμεσού κατέπλευσε και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος που έχει μισθώσει η ExxonMobil για τις έρευνες στο βυθό του οικοπέδου 10, προπαρασκευαστικές των γεωτρήσεων που αναμένεται να γίνουν πιθανότατα τον επόμενο Οκτώβριο.

Πάντως, στην Κύπρο η επανέναρξη των γεωτρήσεων φαίνεται ότι δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση. Χθες, ο αποκαλούμενος «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπη για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή άλλου διεθνούς οργανισμού. «Οπως η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέγραψε συμφωνίες προς το συμφέρον της με εταιρείες από την Αμερική, τη Γαλλία και την Ιταλία και προσπαθεί να τις διαφυλάξει και μόλις δυσκολευθεί μεταφέρει (το θέμα) στην Ε.Ε. και ζητεί τη στήριξη εκείνων των χωρών, έτσι και εμείς για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας κάνουμε συνεργασία με την Τουρκία, τη μόνη που μας αναγνωρίζει», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή στα Κατεχόμενα ο κ. Ναμί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης βρέθηκε χθες στη Ρώμη, όπου και είχε επαφές με ανώτατο στέλεχος της ΕΝΙ, στην οποία ανήκε το γεωτρύπανο που τελικά αποκλείστηκε από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Λάπο Πιστέλι, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΕΝΙ. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του κυπριακού ΥΠΕΞ, «διαπιστώθηκε η αποφασιστικότητα της ΕΝΙ να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια, τα οποία αφορούν συνολικά έξι ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή