Το βίντεο για τους οκτώ και το τρίτο «όχι» για έκδοση

Το βίντεο για τους οκτώ και το τρίτο «όχι» για έκδοση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί έμαθαν για το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αγκυρα νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, όταν ο Ομηρος Ζέλιος, ένας από τους δικηγόρους τους, βρισκόταν για κάποιον άλλο λόγο στο κελί τους. Στο άκουσμα της είδησης, κάποιοι ανησύχησαν. Οχι τόσο για το τι θα έβλεπαν στο βίντεο (εφόσον ήταν πραγματικό –και όντως ήταν– δεν θεωρούσαν πως θα είχε κάτι επιβαρυντικό). Ανησύχησαν, όμως, γιατί κανείς τους δεν είχε πει στην οικογένειά του πως επρόκειτο να εκδικαστεί το επόμενο πρωί ένα τρίτο αίτημα έκδοσης στην Τουρκία, οπότε ήξεραν πως πλέον η είδηση (του βίντεο αλλά και της δίκης) θα έπαιζε σε όλα τα τουρκικά μέσα και οι δικοί τους, για μία ακόμη φορά, θα αγωνιούσαν.

Ετσι λοιπόν, στριμώχτηκαν και οι οκτώ γύρω από την οθόνη του κινητού του δικηγόρου τους, για να δουν τι είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας τις τελευταίες τους ώρες στην Τουρκία. Στο 12λεπτο βίντεο τα στιγμιότυπα που τους αφορούν δεν ξεπερνούν τα 40΄΄.

Η αίσθησή τους ήταν πως το υλικό αυτό θα βοηθούσε στην υπόθεσή τους. Αφενός γιατί επιβεβαιώνει όσα είχαν πει και οι ίδιοι στις καταθέσεις τους, πως δηλαδή ουδέποτε είχαν πάει στη Μαρμαρίδα για να δολοφονήσουν τον Ερντογάν (όπως ισχυριζόταν η Αγκυρα), αλλά πως βρέθηκαν αργά εκείνο το βράδυ στο στρατόπεδο Τopcule έχοντας δεχθεί πυρά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Στο στρατόπεδο εκείνο έμειναν έξι ώρες. Οπως έχουν καταθέσει, έφτασαν εκεί γύρω στις 11 μ.μ. και περίμεναν στον αύλειο χώρο δίπλα στο ελικόπτερό τους για εντολές. Εξι φορές θα τους καταγράψει η κάμερα να μπαίνουν μέσα στο κτίριο του στρατοπέδου εκείνο το βράδυ. Τις πρώτες πέντε φαίνονται άοπλοι (στο ελικόπτερο είχαν μπει νωρίτερα εκείνο το βράδυ χωρίς οπλισμό), την έκτη και τελευταία φορά που διακρίνονται στο βίντεο (στις 4.53 τα ξημερώματα) φαίνονται να προχωρούν με προσοχή στον διάδρομο, κάποιοι κρατώντας πιστόλι.

Τους έδωσαν όπλα

Η αστυνομία και οι ένοπλοι πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς έξω από το στρατόπεδο είχαν αρχίσει να εισβάλλουν στη βάση και, σύμφωνα με τις καταθέσεις των οκτώ, άκουσαν πυροβολισμούς και μπήκαν ξανά στο κτίριο για να προφυλαχθούν. Οπως λένε, κάποιοι πεζικάριοι τους είδαν να κινούνται άοπλοι και τους έδωσαν τρία πιστόλια που περίσσευαν. Οταν έπειτα από λίγα λεπτά πήραν την απόφαση να φύγουν με το ελικόπτερο για την Ελλάδα, τα άφησαν πίσω.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί ήταν πρόθυμοι να καταθέσουν στο συμβούλιο εφετών για το βίντεο αλλά δεν χρειάστηκε – το υλικό αυτό, άλλωστε, δεν ήταν καν στον φάκελο που είχαν στείλει οι τουρκικές αρχές με το τρίτο αίτημα έκδοσης. Τα κατηγορητήρια μπορεί να είχαν μεγαλώσει (είχαν προστεθεί πέντε νέα αδικήματα), αλλά δεν υπήρχαν νέα στοιχεία. Ως εκ τούτου, απορρίφθηκε και αυτό το αίτημα έκδοσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή