«Ξένο δάκτυλο» πίσω από τις κινήσεις της Αθήνας βλέπει ο τουρκικός Τύπος

«Ξένο δάκτυλο» πίσω από τις κινήσεις της Αθήνας βλέπει ο τουρκικός Τύπος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξένες δυνάμεις που δεν συμφωνούν με τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας σε διάφορα πεδία επηρεάζουν τις αποφάσεις της Αθήνας και οδηγούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέες αντιπαραθέσεις και κρίσεις. Η Δύση χρησιμοποιεί τις καλές σχέσεις της με την Ελλάδα για να ασκήσει πίεση στην Αγκυρα, σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο, δυνάμεις όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ επιχειρούν να καθυστερήσουν την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία και στο Ιράκ. Την παραπάνω θέση προβάλλει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο τουρκικός Τύπος, που ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα εστιάζει εκ νέου στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα νέα προβλήματα που προκύπτουν στις διμερείς σχέσεις και κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία με το σκεπτικό ότι οδηγούν σε κορύφωση την ένταση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Την παραπάνω θέση της διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συμμερίζεται η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα προβάλλει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει θέσει υπό κατοχή της de facto τουρκικές νησίδες και ότι δεν έχει παραιτηθεί από το όραμα της Ενωσης.

«Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιήσει τις προκλήσεις και παραβιάσεις της στο Αιγαίο», αναφέρει η «Γιενί Σαφάκ», μεταφέροντας στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας το εξής ερώτημα: Ποιες δυνάμεις κρύβονται πίσω από την προκλητικότητα της Αθήνας; Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η εφημερίδα καθώς και άλλα μέσα που διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, προβάλλουν την άποψη ότι στη νέα περίοδο, η Αθήνα εμποδίζει και αναχαιτίζει ακόμη και τις πτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εντατικοποιεί τα μέτρα του στο Αιγαίο. Η «Γιενί Σαφάκ» ισχυρίζεται ότι η νέα νίκη της Τουρκίας στο Αφρίν έχει δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο «μέτωπο» για να ασκήσει πίεση στην Αγκυρα. Τη ρητορική του φιλοκυβερνητικού Τύπου συμμερίζονται και τα μέσα που διατηρούν σχέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή