Τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ Κύπρου

Τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ Κύπρου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προαναγγελία αποστολής τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Λευκωσία. Η προμήθεια του πλωτού γεωτρύπανου «DeepSea Metro II» προ περίπου τριών μηνών και η επανειλημμένως εκφρασμένη άποψη των Τούρκων περί διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η έμπρακτη παρεμπόδιση ερευνών στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις.

«Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο. Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων που διεξάγονται ανοικτά της Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Ερντογάν, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση και προς την Ελλάδα. «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο», είπε ενδεικτικά.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ως προς τις έρευνες της αμερικανικής ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτές συνεχίστηκαν και χθες. Παρότι δεν συνδέεται με τις έρευνες, το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Iwo Jima» παρέμενε ελλιμενισμένο στη Λεμεσό, με το πλήρωμά του να επισκέπτεται την πόλη σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον αποκαλούμενο «ομόλογό» του των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος είναι και ο κύριος εκφραστής της νέας θέσης που έχει αναπτυχθεί με φορέα το ψευδοκράτος, περί σύνδεσης των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Πρόκειται, εν ολίγοις, για το εφιαλτικό σενάριο το οποίο προβλέπει «πάγωμα» των ερευνών, δίχως επίλυση του Κυπριακού. Στη Λευκωσία, βεβαίως, γνωρίζουν ότι θα πρέπει λίαν συντόμως να τεθεί ξανά επί τάπητος το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να επισημάνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του –ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, αλλά και της ευρωτουρκικής συνόδου της Βάρνας την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μαρτίου– την πραγματική κατάσταση.

Οι τέσσερις τομείς

Στη Λευκωσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για τέσσερις τομείς των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, πρόκειται, αρχικά, για την τελωνειακή ένωση, η οποία προσπορίζει οφέλη της τάξης μέχρι και των 60 δισ. ευρώ για την Αγκυρα.

Επιπλέον, οι Τούρκοι επιθυμούν ειδικό καθεστώς στον τρόπο εξαγωγής των αγροτικών προϊόντων τους, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις αεροπορικές διασυνδέσεις με βάση την Τουρκία και, βεβαίως, τις θεωρήσεις βίζας. Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά σημεία στα οποία η πίεση των Βρυξελλών μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Στο παρασκήνιο της προετοιμασίας της συνόδου της Βάρνας, κυρίως στην Αθήνα υπάρχει αρκετή ενόχληση για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η διοργανώτρια Βουλγαρία. Οχι τόσο για τη σύνοδο καθεαυτήν (η οποία δύσκολα θα μπορούσε να ακυρωθεί), όσο για τον ρόλο που προβάλλει με κάθε ευκαιρία τελευταίως η Σόφια.

Σε Συνόδους Κορυφής, αλλά και επίσημα συμβούλια σε διαφορετικό επίπεδο, οι Βούλγαροι προβάλλουν τη Σόφια ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή σε αντιδιαστολή προς την Ελλάδα, η οποία περιγράφεται ως μια χώρα με αρκετά προβλήματα, μεταξύ άλλων, και λόγω των διαφορών της με την Τουρκία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή