Πρωτοβουλία από Κίνημα Αλλαγής για το Σύνταγμα

Πρωτοβουλία από Κίνημα Αλλαγής για το Σύνταγμα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική του πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση και μάλιστα με αφετηρία την παρούσα Βουλή κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως «ευκαιρία» που δεν πρέπει να χαθεί τουλάχιστον όσον αφορά «ορισμένες συνταγματικές διατάξεις που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες». Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της κάλεσε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Ν.Δ. να τοποθετηθούν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις και προθέσεις τους. Η επικεφαλής του Κινήματος, άλλωστε, ήδη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το περασμένο Σάββατο, είχε ζητήσει με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε η αρμόδια επιτροπή, την οποία συντόνιζε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, να ξεκινήσουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την αναθεώρηση.

Η πρόταση εστιάζει σε έξι σημεία, που σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα αποτελούν μία βασική αφετηρία συζήτησης για την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει α) την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, β) την κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος, γ) την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, δ) την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, ε) την εμπέδωση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τέλος στ) την ίδια την αλλαγή της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο ρόλος του Προέδρου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οχι μόνο την εκλογή του, αλλά και τον ρόλο του. Αφού πρώτα αναφέρεται πως «χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία που προέκυψε από τη θεσμική υπερενίσχυση του πρωθυπουργού», προτείνεται λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, προτείνεται ο Πρόεδρος να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και να μπορεί να ορίζει τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή.

Επιπλέον, για λόγους «πολιτικής σταθερότητας» προτείνεται η εκλογή του από τη Βουλή με πλειοψηφία 160 και όχι 180 βουλευτών. Σημειωτέον, η αρμόδια επιτροπή του Κινήματος ζήτησε σε πολλές περιπτώσεις την συνδρομή του καθηγητή κ. Αλιβιζάτου, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής σε πρόσφατη εκδήλωση στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής για το ίδιο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή