Τα «χαρτιά» του κ. Τσίπρα εξαντλούνται επικίνδυνα

Τα «χαρτιά» του κ. Τσίπρα εξαντλούνται επικίνδυνα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ναυάγιο οδηγείται η προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με οχήματα την υπόθεση της Νοvartis και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα τα «χαρτιά» που διαθέτει για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος να εξαντλούνται επικίνδυνα.

Ο κ. Τσίπρας και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έφεραν αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο την υπόθεση της Novartis, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, χωρίς ως φαίνεται να έχουν σταθμίσει τα επόμενα βήματα, με αποτέλεσμα η απόφαση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής να συνιστά μονόδρομο. Ομως, οι εξελίξεις που ακολούθησαν δεν τους δικαίωσαν: Πρώτον, κανένα ουσιαστικό στοιχείο εις βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν δεν έχει προκύψει, πέραν των ατεκμηρίωτων καταγγελιών των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Ετσι, διαρκώς ενισχύεται η αίσθηση πως στο «πολιτικό» της σκέλος η υπόθεση της Novartis συνιστά δίωξη κατά αντιπάλων και όχι μείζον σκάνδαλο όπως είχε εμφανιστεί αρχικά.

Δεύτερον, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απομονώθηκε πολιτικά, καθώς από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής δεν αποχώρησαν μόνον η Ν.Δ. και η ΔΗΣΥ, αλλά -πρωτοφανές στα χρονικά- όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο, παράλληλα, πως μέσω των επιστολών τους στην Προανακριτική οι κ. Αντ. Σαμαράς, Δημ. Αβραμόπουλος, Αδ. Γεωργιάδης και Ανδρ. Λοβέρδος εμφανίζονται ως κατήγοροι και όχι ως υπό διερεύνηση πρόσωπα.

Τρίτον, η προσπάθεια να διατηρηθεί η υπόθεση της Novartis στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας έχει πέσει στο κενό, ενώ δεν φαίνεται να αποφέρει δημοσκοπικά οφέλη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η κακοδιαχείριση στον χώρο της Υγείας, είχε «ενσωματωθεί» στην εκλογική ήττα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το 2015 και δεν επηρεάζει στην παρούσα φάση τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Oμως, στο κενό έχει πέσει και η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να δημιουργήσει ρήγματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό. Είναι σαφές, πλέον, ότι η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού χωρίς την απαιτούμενη προεργασία. Η κοινή γνώμη αιφνιδιάστηκε αρνητικά, όπως έδειξαν τα μεγάλα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αλλά και οι έρευνες της κοινής γνώμης στις οποίες η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία. Επίσης, προεργασία δεν είχε υπάρξει ούτε έναντι του κυβερνητικού εταίρου κ. Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Ως αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με συνεχείς ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, που είναι βέβαιο ότι θα κορυφωθούν όταν τυχόν συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ασχέτως εάν τελικά οι ΑΝΕΛ δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό. Ομως, και επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση κινδυνεύει να έχει απώλειες είτε επιτευχθεί είτε όχι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ: Τυχόν συμφωνία εκ των πραγμάτων θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις, με πρώτη την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας, με την οποία όπως προαναφέρθηκε, διαφωνεί μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Παράλληλα, εάν υπάρξει ναυάγιο, η κυβέρνηση θα χρεωθεί μία ακόμη αποτυχία στη διπλωματική σκακιέρα, καθώς είχε προηγηθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ελληνοτουρκικά

Το αρνητικό για την κυβέρνηση επικοινωνιακό περιβάλλον συμπληρώνουν, βεβαίως, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και η«επόμενη ημέρα» του ελληνικού προγράμματος. Η Αγκυρα προεξοφλείται ότι θα συνεχίσει την επιθετική της ρητορική στο Αιγαίο και στην Κύπρο, παρά τα «μηνύματα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, στην Αθήνα κυριαρχεί η αίσθηση πως από την κ. Αγκελα Μέρκελ θα ζητηθούν ισχυρές δεσμεύσεις για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, ως αντάλλαγμα για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ενώ, τέλος, εκφράζονται φόβοι για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα «ελληνικά πράγματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή