Τζανακόπουλος: Δεν ζητήθηκε καμία ανταλλαγή

Τζανακόπουλος: Δεν ζητήθηκε καμία ανταλλαγή

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη», στον απόηχο και των δηλώσεων του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη.

«Όχι, δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως. Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή. Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν», ξεκαθάρισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στα κινητά των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίο παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδιανουπολης και υπογράμμισε την προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η γείτονα να συμμορφωθεί μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου της Βάρνας.

Επανέλαβε δε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και εάν οι διαφοροποιήσεις του Πάνου Καμμένου προκαλούν κυβερνητική αστάθεια ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως οι πυλώνες συνεργασίας των δυο κομμάτων αφορούν στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος.

«Δεν είπε κάτι καινούργιο ο κ. Καμμένος, έχει εκφράσει τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις του σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα (πΓΔΜ) εδώ και πάρα πολύ καιρό από εκεί και πέρα η γνώμη μου είναι ότι με δεδομένο ότι οι πυλώνες αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας αφορούν κατά πρώτο λόγο την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία, επίσης την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, και κατά δεύτερον την παροχή θεσμικών εγγυήσεων αλλά και τις πολιτικές πράξεις στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθεροτητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Η διαφορετική του τοποθέτηση στο συγκεκριμένο ζήτημα προφανώς σχετίζεται με τις διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις που έχουν τα δύο κόμματα που κυβερνούν, πράγμα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι εύλογο. Σε ένα θέμα που δεν αφορούσε από την αρχή ένα κεντρικό πυλώνα πολιτικής συμφωνίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως πέραν των διαφοροποιήσεων «εφόσον η εμπιστοσύνη δεν αποσύρεται και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες στο ελληνικό Κοινοβούλιο να εξευρεθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Το τεκμήριο της αρμοδιότητάς του το έχει το ελληνικό κοινοβούλιο, εκείνο θα αποφασίσει με βάση τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος» είπε και πρόσθεσε: «θα έλεγα καλό είναι να περιμένουμε την κατάληξη των συνομιλιών να δούμε αν θα καταφέρουμε να έχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους γείτονές μας. Από κει και πέρα όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί του πραγματικού διακυβεύματος».

Ο υπουργός Επικρατείας ερωτηθείς σχετικά σημείωσε μεταξύ άλλων, «κανέναν δεν θα παρακαλέσουμε, ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Ούτε παρακαλάμε να κάνουν πίσω οι γείτονές μας στο συγκεκριμένο θέμα ούτε φυσικά πρόκειται να παρακαλέσουμε καμιά πολιτική δύναμη να συμβάλει ώστε να επιλυθεί ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα μας για 25 χρόνια και στερεί διπλωματικούς πόρους». Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως κάθε παράταση στην επίλυση του ζητήματος δημιουργεί δυσκολότερους συσχετισμούς και ζήτησε να υπάρξει ρεαλισμός στην υπόθεση.

Ειδικά για τη στάση τη Νέας Δημοκρατίας είπε πως «παρά το γεγονός ότι από το 2007-2008 έχει μπει σε μία κατεύθυνση να αποδεχτεί την διπλή ονομασία σήμερα για λόγους που έχουν να κάνουν με πολιτικές σκοπιμότητες αλλάζει την πολιτική της τοποθέτηση "ψαρεύοντας" κατά τη γνώμη μου στα "θολά νερά" του εθνικισμού και της αξιοποίησης ευαισθησιών του ελληνικού πληθυσμού». Τόνισε πάντως πως υπεύθυνη θέση αυτή τη στιγμή επιβάλλει το να γίνουν όσα μπορούν να γίνουν για να υπάρξει μια συμφωνία. 

Επίσης ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως ήδη στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει για τουλάχιστον 40 χρόνια κυβερνήσεις μονοκομματικές και επειδή στη συνέχεια η ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ από το 2011 στο σύνολο των ζητημάτων -καθώς υπήρξε στρατηγική σύμπλευση-, δεν έχουμε την εμπειρία τέτοιου τύπου πολιτικών διαφωνιών εντός μιας συγκυβέρνησης. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κυβερνώνται από συνεργατικά σχήματα.

Σε αυτό το σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι μια αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μία θετική αλλαγή γιατί κατά τον τρόπο αυτό δίνουμε την δυνατότητα να υπάρξουν θεματικές συγκλίσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και γι' αυτό το λόγο θα έλεγα ότι δεν είναι μία εξέλιξη που με ανησυχεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT