ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Ντιμιτρόφ: Είμαστε «Μακεδόνες», μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα

ntimitrof--2

Δύο ημέρες πριν από το νέο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσίασε τις «κόκκινες» γραμμές της γειτονικής χώρας, επιμένοντας ταυτόχρονα στη «μακεδονική» καταγωγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, σημείωσε υπήρξε κάποια πρόοδος κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για την ονομασία, ωστόσο τόνισε ότι η επιλογή ενός ονόματος, χωρίς δυνατότητα μετάφρασης είναι «απαράδεκτη».

«Η ουσία του συμβιβασμού στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία. Ο δεύτερος είναι η αποδοχή –προφανώς από την ελληνική πλευρά – πως οι γείτονες μας είναι «Μακεδόνες» που μιλάνε τη «μακεδονική» γλώσσα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κ.Ντιμιτρόφ.

epimenei-o-ntimitrof-eimaste-makedones-milame-ti-makedoniki-glossa0

Μάλιστα υπογράμμισε με νόημα ότι θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής» η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και πρόσθεσε:

«Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε μία αξιοπρεπή διάκριση μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της περιοχής στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν, διατηρώντας τη ταυτότητά μας, χωρίς ταπείνωση».