Εμπλοκή με τον διορισμό του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ

Εμπλοκή με τον διορισμό του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε άλλο παρά μια τυπική διαδικασία αποδείχθηκε τελικά ο διορισμός του Στάθη Μαρίνου στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ. Καταγγελίες της Ν.Δ. ότι ο προτεινόμενος για αντικαταστάτης του Θ. Μπακαλέξη ενώ ήταν τεχνικός σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έδινε δουλειές με απευθείας αναθέσεις στον συνεταίρο του Γεώργιο Καρκαλή, με τον οποίον διατηρούσαν την εταιρεία Safecape ΕΠΕ, αλλά και… φίλια πυρά προκάλεσαν την αναβολή της ψηφοφορίας για σήμερα το μεσημέρι.

Η εμπλοκή στην επιλογή του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ ξεκίνησε με τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για μείζον θέμα ηθικής τάξεως με προεκτάσεις σκανδάλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, ο κ. Μαρίνος μετείχε σε ΕΠΕ η οποία είχε επαγγελματική συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, της οποίας είναι σύμβουλος από το 2015. Μάλιστα, υπάρχει σύμβαση ύψους 20.000 ευρώ μεταξύ του συνεταίρου του κ. Μαρίνου και της ΗΔΙΚΑ, με ημερομηνία 26 Μαρτίου, με τον κ. Βρούτση να κάνει ανοικτά λόγο για ζήτημα ηθικής τάξης. «Δεν μπορείτε να είστε σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ και να παίρνει δουλειά με απευθείας ανάθεση ο μέχρι χθες συνεταίρος σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εργασίας. Ο κ. Μαρίνος, ο οποίος φέρεται να έχει σχέσεις με συγγενή της συζύγου του πρωθυπουργού, Μ. Μπαζιάνα, παραδέχθηκε ότι μεταβίβασε τα εταιρικά του μερίδια στην ΕΠΕ «χθες». Οσο για τον «μέχρι χθες συνεταίρο του», είπε ότι η σύμβαση είναι με τον κ. Καρκαλή ως φυσικό πρόσωπο και όχι με την ΕΠΕ. «Εχουμε λίγο κόσμο τόσο εξειδικευμένο και δυστυχώς ο κόσμος αυτός ανακυκλώνεται», υποστήριξε. Ζήτησε μάλιστα να κριθεί σε 6 μήνες για το έργο του στον ΕΦΚΑ «κι όχι γι’ αυτά». 

Οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του κ. Μαρίνου σε έναν πολυδαίδαλο οργανισμό όπως είναι ο ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό μάλιστα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε σχέση με την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προκάλεσαν ενστάσεις ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι θετική ψήφο αλλά «με επιφύλαξη» έδωσαν στον κ. Μαρίνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Τ. Χριστοδουλοπούλου, Γ. Βαρεμένος, Μ. Μπαλαούρας και Ν. Φίλης. Μάλιστα, ο τελευταίος ζήτησε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο αφενός να τον ενημερώσει γιατί αντικαθίσταται ο κ. Μπακαλέξης, αφετέρου να λάβει μια σαφή κυβερνητική δέσμευση για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Ο κ. Πετρόπουλος, αφού έπλεξε το εγκώμιο του απελθόντος διοικητή, υπερασπίστηκε πλήρως την επιλογή του κ. Μαρίνου, λέγοντας ότι αυτή συνδέεται με τις στοχεύσεις που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα.

Καθώς, βέβαια, η ψηφοφορία έδειχνε 10 ψήφους υπέρ του κ. Μαρίνου σε σύνολο 20 βουλευτών (6 κατά και 4 παρών), ο πρόεδρος της επιτροπής Ν. Βούτσης αποφάσισε την αναβολή της διαδικασίας για σήμερα το μεσημέρι. Επίσημη δικαιολογία ήταν η απουσία της κ. Εύης Καρακώστα.

Ο νέος διοικητής αναμένεται να αναλάβει τον ΕΦΚΑ σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο, καθώς μπορεί τα οικονομικά του υπερταμείου να βρίσκονται σε θετική τροχιά –ήδη το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ καλείται να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του αυξάνοντας το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε 457,7 εκατ. ευρώ από 257,7 εκατ. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, μετά την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 200 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης–, όμως τα διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα παραμένουν μεγάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή