Παραιτήθηκε μετά τον σάλο ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ

Παραιτήθηκε μετά τον σάλο ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακέφαλος παραμένει ο ΕΦΚΑ μετά την αποκάλυψη ότι ο προταθείς από την κυβέρνηση κ. Στάθης Μαρίνος είχε επιχείρηση και ο συνεργάτης του έπαιρνε δουλειές με απευθείας ανάθεση από την… ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), στην οποία ο παρ’ ολίγον διοικητής εργαζόταν ως σύμβουλος.

Ενα 24ωρο μετά τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρίνος με επιστολή του προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέβαλε παραίτηση από την υποψηφιότητα. Βέβαια, χθες, κι ενώ η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που διεκόπη τεχνηέντως το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, έπαιρνε τη μία αναβολή μετά την άλλη, βουλευτές της Ν.Δ. κυκλοφορούσαν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στον κ. Μαρίνο ανατέθηκαν στα τέλη του 2017 δύο ακόμη δουλειές από την ΗΔΙΚΑ συνολικού ύψους 45.000 ευρώ. Ετσι, κι ενώ από το πρωί στο Μαξίμου γίνονταν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να διασωθεί η υποψηφιότητα, που στήριξε εξαρχής τόσο η κ. Αχτσιόγλου όσο και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, το μεσημέρι ήρθε η επιστολή παραίτησης από τον ίδιο τον υποψήφιο. Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος φάνηκε να κρατάει αποστάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες εξέφραζε, ανεπίσημα, άγνοια για το επιχειρηματικό background τού μέχρι πρότινος υποψηφίου για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, καθώς ο κ. Μαρίνος δεν θεωρήθηκε ποτέ δική του επιλογή.

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Μαρίνος αναφέρει ότι «για λόγους ευθιξίας και μετά τον επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον του από την αξιωματική αντιπολίτευση», αποσύρεται από τη διαδικασία επιλογής και διορισμού διοικητή στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, και παρά το προφανές πλήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος», ο κ. Μαρίνος επέμεινε ότι «τίποτα το μεμπτό δεν υπάρχει» στην πρόταση διορισμού του στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ όπως και στην επαγγελματική του σχέση με την ΗΔΙΚΑ, «παρά την προσπάθεια δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων».

«Αποσύρομαι από τη διαδικασία γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στην προσπάθεια που κάνει για να σταθεί στα πόδια του το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρει και καταλήγει επισημαίνοντας πως εξακολουθεί να θέτει στη διάθεση της κυβέρνησης τις επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις του για την υποστήριξη του έργου της.

Το χρονικό της απόσυρσης

Ο κ. Μαρίνος επρόκειτο να ψηφιστεί χθες για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει την Τετάρτη, όμως μετά τις καταγγελίες της Ν.Δ., τις ενστάσεις ακόμη και κυβερνητικών στελεχών και την αποχώρηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα την τελευταία στιγμή, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για το μεσημέρι της Πέμπτης. Επειτα από σημαντική καθυστέρηση, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ενημέρωσε την επιτροπή για την «παραίτηση» του κ. Μαρίνου και την επιστολή του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου, με την οποία ζητούσε την αναβολή της διαδικασίας.

«Χρειάστηκε ένα 24ωρο για να καταλάβει το Μαξίμου το αυτονόητο σε σχέση με την επιλογή του νέου επικεφαλής του ΕΦΚΑ. Χρειάστηκε ένα 24ωρο για να αντιληφθεί η κυβέρνηση αυτό που είχαν καταλάβει και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας χθες», δήλωσε αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. Και υποστήριξε ότι ακόμη και σήμερα με την επιστολή του ο κ. Μαρίνος δείχνει ότι ήταν εντελώς ακατάλληλος για τη θέση. Παρουσίασε, δε, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μαρίνος έδωσε δύο διαφορετικά έργα, ένα της τάξης των 7.316 ευρώ και ένα δεύτερο ύψους 37.067 ευρώ, στα τέλη του 2017, στον ίδιο του τον εαυτό. Θρασύτατη χαρακτήρισε την επιστολή ο πρώην υπουργός Εργασίας και υπεύθυνος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, διατυπώνοντας μάλιστα ερωτήματα για το εάν «ο επί 3 χρόνια σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ είχε φορολογική ενημερότητα, αν είχε ισολογισμούς και αν είχε υποβάλει φορολογική δήλωση».

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για πόλεμο λάσπης από πλευράς Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως κόμμα ενός πολιτικού συστήματος που ταυτίστηκε με τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ, με τεράστια σκάνδαλα και απάτες εις βάρος του ελληνικού λαού.

Η ΗΔΙΚΑ

Αλλά και η ΗΔΙΚΑ χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς τον φορέα και προς τον κ. Μαρίνο, υπερασπίζεται την επαγγελματική και ηθική ακεραιότητα του συνεργάτη της και επισημαίνει πως τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχει λάβει καμία απολύτως άλλη αμοιβή ή αποζημίωση πέραν των νόμιμων απολαβών του για τη θέση του συμβούλου στη διοίκηση. Αναφορικά με τον κ. Καρκαλή, παραδέχεται ότι υπήρξε συνεργασία με διαφανή διαδικασία και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της εταιρείας Safecape.

Μετά το διήμερο φιάσκο, η θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ –όπως άλλωστε και αυτή του διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ– παραμένει κενή περισσότερο από δύο εβδομάδες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή