Ενημερώνει αρχηγούς ο Κοτζιάς

Ενημερώνει αρχηγούς ο Κοτζιάς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα και, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Η χθεσινή πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, να επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα θέματα αρμοδιότητάς του και πρωτίστως για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο Μακεδονικό, επιβεβαιώνει ότι θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει σήμερα στη Βιέννη στην τριμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σε ένα κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης. Η πρόσκληση που απηύθυνε προς τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημερωτικές συναντήσεις επέτεινε τη φημολογία ότι θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις. Ειδικότερα, συγκλίνουσες εκτιμήσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ. Κοτζιάς θα επιστρέψει από τη Βιέννη έχοντας διαμορφώσει ένα πλήρες πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση. Εφόσον η συνάντηση εξελιχθεί θετικά, όσον αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας, οι συναντήσεις θα λάβουν τον χαρακτήρα βολιδοσκόπησης των προθέσεων της αντιπολίτευσης ως προς τη στήριξη που θα αναζητήσει η κυβέρνηση πριν φέρει οτιδήποτε στη Βουλή.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, απάντησε στην πρόσκληση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμιά αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό και ότι με τον κ. Κοτζιά θα συναντηθεί ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, στο άλλο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, στη συνεχιζόμενη ένταση με την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος από το Ερεβάν της Αρμενίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε χθες ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της Ιστορίας της –και ιδίως τις στιγμές της Ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας– ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα».

Χθες, συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά και στη διαπραγμάτευση και σε σχέση με μία σειρά από μέτωπα που ενεργοποιήθηκαν με κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως η υπόθεση Novartis, είναι συνεχείς. Παράλληλα, σε λεπτή ισορροπία φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, καθώς οι αποκλίνουσες τοποθετήσεις στα εθνικά θέματα συνεχίζονται.

Στην Αθήνα δεν κόπασαν, χθες, οι αντιδράσεις στην πρωτοφανή δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, τόνισε (Ρ/Σ REAL) ότι «πρέπει να γίνουν συστάσεις στον Κατσίκη από το κόμμα του» και έκανε λόγο για «τελείως άστοχη τοποθέτηση», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καν σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη δήλωση Κατσίκη ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, μάλιστα, εκτίμησε ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ «έπαιξε τον ρόλο του “λαγού”» και έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν «να θέσει ξανά τις διεκδικήσεις του».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ., Γιάννη Αντωνιάδη, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος, συνεπεία της πρόσκρουσης από τουρκική ακταιωρό, υπολογίζεται σε περίπου 55.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή