Κόντρα στη Βουλή για την κράτηση των οκτώ Τούρκων

Κόντρα στη Βουλή για την κράτηση των οκτώ Τούρκων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κράτηση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και η επόμενη μέρα της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου περιορισμού τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας παροχής ασύλου, πυροδότησαν αντιπαράθεση στη Βουλή, με αφορμή διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούσε δικαιώματα των πολιτών που βρίσκονται σε καθεστώς έκδοσης.

Η παρατήρηση του Αθ. Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ, ότι ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης υπέκρυπτε παράταση του χρόνου κράτησης των οκτώ, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διάταξη για ποινικά αδικήματα που περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο για τη βία των γυναικών να σχετίζεται με την ποινική μεταχείριση των οκτώ. Ο υπουργός έκανε λόγο για «ακραία ανευθυνότητα» αναφερόμενος στην τοποθέτηση Θεοχαρόπουλου, τονίζοντας πως η επίμαχη διάταξη αφορά μόνον δικαιώματα (άδειες και άλλα) όσων έχουν ποινικά αδικήματα και για τους οποίους εκκρεμεί αίτημα έκδοσης.

Αλλωστε, τόνισε ότι «το θέμα των οκτώ έχει κλείσει για την ελληνική κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα οφείλουν να τις λάβουν σοβαρά υπόψη».

Το πραγματικό πρόβλημα

Η σύγχυση που δημιουργήθηκε πάντως, χθες, με αφορμή τη ρύθμιση για τα δικαιώματα των υπό έκδοση τελούντων, έφερε στο προσκήνιο το πραγματικό πρόβλημα που αναμένεται να κληθούν, Δικαιοσύνη και κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, όταν θα ολοκληρωθεί η κράτηση των οκτώ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα, στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά το αίτημά τους για παροχή ασύλου.

Και ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει, προ ημερών, και το τρίτο κατά σειράν αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ, τους οποίους κατηγορούν για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, η συνέχιση της κράτησής τους, για τη χορήγηση ασύλου ή μη, δεν είναι απεριόριστη. Δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι τον προσεχή Μάιο το 18μηνο κράτησής τους τελειώνει και η ελληνική πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα με όρους νομιμότητας, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναλάβει το βάρος της εκκαθάρισης δικαστικά της υπόθεσης του ασύλου. Στο ανώτατο δικαστήριο θα κριθεί αν θα τους δοθεί ή όχι άσυλο, διαδικασία που δεν επηρεάζει, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τη διαδικασία της έκδοσής τους που έχει κλείσει αμετάκλητα από τον Αρειο Πάγο.

Πάντως, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν, με δεδομένη την εμμονή της Αγκυρας στην έκδοση των οκτώ, οι τουρκικές αρχές να υποβάλουν και νέο αίτημα προς την ελληνική Δικαιοσύνη για έκδοση, αίτημα το οποίο, αν υποβληθεί, θα εξεταστεί. Σε περίπτωση νέου αιτήματος έκδοσης, οι οκτώ μπορεί με δικαστική απόφαση να κρατηθούν εκ νέου έως ότου αποφανθεί και πάλι η ελληνική Δικαιοσύνη. Απόφαση που δεν αναμένεται να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς τα τουρκικά αιτήματα απορρίπτονται όχι για την ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή έχουν μετάσχει ή όχι οι οκτώ στο πραξικόπημα, αλλά με το σκεπτικό ότι αν εκδοθούν δεν θα τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης και θα παραβιαστούν τα δικαιώματά τους (θα υποστούν εξευτελισμούς, ταπεινώσεις και ενδεχομένως θα κινδυνεύσει η ζωή του).

Ωστόσο, θέμα ανταλλαγής των οκτώ με τους δύο Ελληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Αδριανούπολη, όπως δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης προκαλώντας θύελλα, δεν τίθεται επ’ ουδενί, θέση την οποία καυτηρίασε στη Βουλή χθες και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή