ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αμανατίδης: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

unnamed1-thumb-large--2

«Δεν επιβεβαιώνεται καμία δραστηριότητα ούτε από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ούτε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε σχέση με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης.

«Δεν έγινε καμία δραστηριότητα από τουρκικής πλευράς, από εκεί και πέρα υπάρχει διερεύνηση όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι «το σκηνικό της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα, ούτε την Τουρκία».

Κληθείς να απαντήσει εάν οι ενέργειες όπως αυτή των νεαρών που ανέβασαν σημαίες στις βραχονησίδες δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «Συνολικά η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Πολλά από τα θέματα που δημιουργούνται βλέπουμε αν εξυπηρετούν ή όχι. Η χώρα μας έχει κυριαρχικά δικαιώματα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι απόλυτη».

Παράλληλα τόνισε πως «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τα μόνα τετελεσμένα είναι το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε και η ίδια η Τουρκία και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αυτή είναι η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τη γείτονα χώρα και θα συμβάλλει και στην αποκλιμάκωση και όλα».