ΗΠΑ: Γαργαλιστικές οι εκθέσεις του Κόουμι

ΗΠΑ: Γαργαλιστικές οι εκθέσεις του Κόουμι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Εμείς στη Ρωσία έχουμε τις ομορφότερες πόρνες», φέρεται να είπε ο πρόεδρος Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Aυτό προκύπτει από τις εκθέσεις του τέως διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι, που παρέδωσε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης σε τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η δημοσιοποίηση των γαργαλιστικών σημειωμάτων συνέπεσε με τη μήνυση που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί κατά της Ρωσίας, της εκστρατείας του Τραμπ και των WikiLeaks, στην οποία διατείνονται ότι υπήρξε ευρεία συνωμοσία για την επιρροή της καμπάνιας του 2016 προκειμένου να γείρει η πλάστιγγα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφορά στον Κούσνερ

Η προσφυγή έγινε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και αναφέρει ότι στελέχη του επιτελείου Τραμπ, όπως ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, συνωμότησαν με τη ρωσική κυβέρνηση και τις μυστικές της υπηρεσίες για να πλήξουν τη Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον. Οπως διευκρινίζει η «Ουάσιγκτον Ποστ», η ενέργεια θυμίζει έντονα το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, αφού το 1972 η εκλογική επιτροπή των Δημοκρατικών είχε προσφύγει κατά της κυβέρνησης Νίξον. Πάντως, δεν κατονομάζεται ως κατηγορούμενος ο ίδιος ο Τραμπ, αλλά στελέχη του στενού του κύκλου. Η μήνυση κατά ξένης χώρας είναι δύσκολη υπόθεση από νομικής άποψης, αφού οι τρίτες χώρες απολαμβάνουν ασυλία από αμερικανικές μηνύσεις.

Στο μεταξύ, την επιτακτική ανάγκη για πειθαρχία και εχεμύθεια μεταξύ των συνεργατών του, την έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής διαρροών και την ανησυχία του Ντόναλντ Τραμπ για αποκαλύψεις σχετικά με την ερωτική του ζωή γνωστοποίησε ο Κόουμι, ύστερα από συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο και οι οποίες περιέχονται σε εκθέσεις του. Μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνονται σημειώσεις από συνάντηση στον Πύργο Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017, λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του προέδρου. Στη συνάντηση αυτή, ο Κόουμι συζητεί με τον Τραμπ για τις αποκαλύψεις σχετικά με το ταξίδι του Τραμπ το 2013 στη Μόσχα και την ερωτική «συνεύρεση» του προέδρου με Ρωσίδες ιερόδουλες.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε χθες: «Οι εκθέσεις του Τζέιμς Κόουμι μόλις κυκλοφόρησαν και είναι εμφανές ότι δεν υπήρξε καμιά συνεργασία [μεταξύ του Τραμπ και της Ρωσίας] και καμιά παρακώλυση Δικαιοσύνης. Επίσης, επέτρεψε τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών. Ουαου! Το κυνήγι μαγισσών θα συνεχιστεί άραγε;». Οι εκθέσεις περιγράφουν, μεταξύ άλλων, δείπνο που είχε ο Κόουμι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Τραμπ υπενθύμισε στον Κόουμι ότι, ως πρόεδρος, απαιτεί αφοσίωση από τον διευθυντή του FBI.

Οι εκθέσεις του Κόουμι γράφτηκαν πριν από την απόλυση του τότε διευθυντή του FBI και τον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για να συνεχίσει την έρευνα γύρω από τη ρωσική ανάμειξη. Σε μία από τις εκθέσεις αυτές, ο Κόουμι περιγράφει συνάντηση στις 8 Φεβρουαρίου του 2017 με τον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, στην οποία η υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς προειδοποιεί τον Λευκό Οίκο ότι ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, απέκρυψε το περιεχόμενο συζήτησης που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ.

Αμφιβολίες Τραμπ για Φλιν

Στην έκθεση αυτή, ο Κόουμι αναφέρει ότι ο Πρίμπους ρώτησε αν η συζήτηση αυτή ήταν «ιδιωτική», για να συνεχίσει ρωτώντας: «Εχουμε δικαστική έγκριση παρακολούθησης του Μάικλ Φλιν;». Στο δείπνο που είχε τον Ιανουάριο με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Κόουμι αποκαλύπτει ότι ο Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες για τις ικανότητες του Μάικλ Φλιν και για τη δυνατότητα του τότε συμβούλου εθνικής ασφαλείας να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή