Εξαρση του προσφυγικού: Οριακή η κατάσταση στον Εβρο, επεισόδια στη Μόρια

Εξαρση του προσφυγικού: Οριακή η κατάσταση στον Εβρο, επεισόδια στη Μόρια

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Αθήνα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους φόβους μιας νέας κρίσης μετά την άφιξη περίπου 3.000 προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο», γράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις της εκπροσώπου του Ερυθρού Σταυρού, υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου παλαιότερα κέντρα υποδοχής αλλά και να επεκτείνει τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να ενισχύσει τα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών. 

«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε την αλλαγή αλλά ανησυχούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός και η στάθμη του νερού υποχωρεί, τότε ολοένα και περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι γιατί θα είναι ευκολότερο το πέρασμα», δηλώνει η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, εκφράζοντας ωστόσο τους φόβους της ότι «η αντίδραση μπορεί να μην είναι τόσο άμεση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας σημείωσε προ ημερών πώς η κατάσταση είναι μεν ανησυχητική, αλλά δεν τον τρομάζει. Είναι ανησυχητική ωστόσο, πρόσθεσε, η αύξηση στον Εβρο: Στα νησιά πέρασαν 2168, ενώ στον Εβρο 2700 πρόσφυγες-μετανάστες. Επίσης, κατά το πρώτο δίμηνο τρέχοντος έτους, σημειώνονταν 66 ημερησίως, αλλά μετά τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, διπλασιάστηκαν: Είναι 126, ενώ τις τελευταίες ημέρες 200 είσοδοι ημερησίως.

 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βίτσας είχε υπογραμμίσει ότι στο Υπουργείο υπάρχουν ήδη δύο σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου: το πρώτο για αύξηση 15%, και το δεύτερο για ενδεχόμενη αλματώδη αύξηση ροών.

«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Όλα είναι υπό έλεγχο», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας σε τηλεφωνική του συνέντευξη με την βρετανική εφημερίδα.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημείωσε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες… οι εκατοντάδες των ανθρώπων που περιθάλπονται περιλαμβάνουν εγκύους, πολύ μικρά παιδιά και άτομα που χρήζουν ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας». Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν μονάδες κινητής τηλεφωνίας για να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγνώρισης και η μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλή καταφύγια, προσθέτει η Υπατη Αρμοστεία, με τον κ. Τόσκα ωστόσο να σχολιάζει «ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί σε εφαρμογή». 

 
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μαυρίδης κάνει λόγο για «υποδομές υποδοχής που είναι υπερπλήρεις». «Τα πράγματα είναι στο όριο να ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο. Έρχονται περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να καταγράψουμε. Η κυβέρνηση έστειλε επιπλέον 120 αστυνομικούς, αλλά αυτό είναι προσωρινό μέτρο και δεν επαρκεί. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η Frontex», προσθέτει χαρακτηριστικά. 

«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε την αλλαγή αλλά ανησυχούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός και η στάθμη του νερού υποχωρεί, τότε ολοένα και περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι γιατί θα είναι ευκολότερο το πέρασμα» δηλώνει εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου παλαιότερα κέντρα υποδοχής αλλά και να επεκτείνει τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η αντίδραση μπορεί να μην είναι τόσο άμεση».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που καταγράφεται η αύξηση αυτή ο δήμαρχος Ορεστιάδας την αποδίδει αφενός στο γεγονός ότι «οι μετανάστες αυτοί δεν καλύπτοντα από τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε.» και αφετέρου στο ότι «έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «καθημερινά έχουμε τέσσερα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι γεμάτα με μετανάστες γιατί αυτοί οι άνθρωποι αφού φτάσουν και καταγραφούν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε όλη τη χώρα».

Ενόσω τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Ελλάδα εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων ροών, το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας όταν μετανάστες συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Οπως αναφέρει το Lesvosnews, από τις συμπλοκές που επεκτάθηκαν και εκτός του Κέντρου, προκλήθηκαν και τραυματισμοί ατόμων, που έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν προβεί σε βανδαλισμούς πετώντας πέτρες, κάδους και πινακίδες στον δρόμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή